Redactioneel – Lucas Brinkhuis

Het zijn spannende tijden. Binnen de partij over de samenwerking met de PvdA, buiten de partij met de stikstofcrisis en zoveel meer. Regelmatig verlang ik naar rustigere tijden. Daar gaan we het dit nummer over hebben, niet over de crisissen, daar valt al genoeg over te lezen, maar over verlangen. Vaste redacteur Étienne probeert antwoord te geven
op de vraag: “Waarom willen we wat we willen?”, gastauteur Matthijs Brinkhuis schrijft over de minder bekende derde Kritiek van Kant, die gaat over hoop en verlangen. U kunt ook lezen over het verlangen bij de Alevieten in het artikel van onze redacteur Jaap. Tot slot schrijft gastauteur Martijn van Leerdam over een concrete vorm van verlangen: een betere buurt in Amsterdam Osdorp.

Zoals elk jaar heeft redacteur Ina Huisman de winnaar van de Ab Harrewijnprijs geïnterviewd, dit jaar de stichting “Samen voor Sliedrecht”. Amerikacorrespondent Isaure Vorstman schrijft in dit nummer over een pijnlijke bladzijde in zowel de geschiedenis van Canada als van de katholieke kerk: de residential schools. De oorspronkelijke bewoners van Canada werden verplicht naar deze scholen te gaan, waar zeer veel misstanden plaatsvonden. In de reeks Media &
Levensbeschouwing leest u in dit magazine het eerste deel van een beschouwing op de televisieserie The Bible. U leest over de feministische 17e eeuwse non Juana Ines de la Cruz in de reeks Geschiedenis van Kerk en Staat.

Uiteraard is er weer een kunstoverdenking, en columns van vaste columnisten Margrietha en Selma. Een Andere Wang is verzorgd door penningmeester Pieter en de uitsmijter is dit keer van vaste redacteur Ina Huisman. Robert Scholma behandelt in zijn recensie dit keer niet een, maar drie boeken. Allemaal rond het thema: wat is het perspectief in deze wereld?

Maar dat is niet alles, dit zomernummer is extra dik. Als u dit nummer omdraait vindt u de bijdragen die tijdens ons
jubileumsymposium gegeven zijn. De bijdrage van Corinne Ellemeet heeft u eerder kunnen lezen. Als u liever kijkt dan is de hele bijeenkomst nog steeds terug te kijken via onze website. De bijdragen zijn van Joke Hermsen, Janneke Stegeman, Ruard Ganzevoort en de niet eerder verschenen bijdrage van Joost Röselaers. Ik wens u wederom veel leesplezier!

Lucas Brinkhuis
Hoofdredacteur


Geplaatst

in

door

Tags: