Dossier Euthanasie En Dementie

De Linker Wang organiseert op zaterdagmiddag 2 november 2019 een debat over euthanasie en dementie. Dit is een zeer actueel thema, nadat het Openbaar Ministerie in augustus een arts aanklaagde voor moord, vanwege het verlenen van euthanasie aan een wilsonbekwame dementiepatiënt. De arts is inmiddels vrijgesproken, maar de dilemma’s zijn allerminst opgelost en vinden nu hun weg naar de Hoge Raad. Het debat van De Linker Wang gaat over de vraag: “Wie bepaalt straks of je sterven mag?”. Ben jij dat altijd zelf door een schriftelijke wilsverklaring op te stellen? En als je dat niet meer mondeling kan bevestigen, wie beslist er dan? Ter voorbereiding van het debat deelt De Linker Wang hierbij een overzicht van wat relevante bronnen die het debat kunnen helpen:

spreker op debat: Constance de Vries (o.a. docent, Expertisecentrum Euthanasie)

spreker op debat: Corinne Ellemeet

spreker op debat: Bert Keizer

spreker op debat: Clairy Polak

Eerste rechtszaak ooit tegen arts die euthanasie uitvoerde (NOS)

Rechtszaak om euthanasie (Stichting Alzheimer Nederland)

Euthanasie bij dementie (Stichting Alzheimer Nederland)

Project ‘Euthanasie bij dementie’ (artsenfederatie KNMG)

Euthanasie bij dementie (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, NVVE)

Wat vinden religies van euthanasie (ik-leef.nl)

Specialist ouderengeneeskunde ontslagen van alle rechtsvervolging (rechtspraak.nl)

Strafrechtzaak ECLI:NL:RBDHA:2019:9506 (Specialist ouderengeneeskunde ontslagen van alle rechtsvervolging; Rechtbank Den Haag)

De euthanasiewet, ofwel de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (geldend van 1 augustus 2018)

Geloof verdwijnt niet als christen dement wordt (Reformatorisch Dagblad)

Geloof beïnvloedt hoe iemand dementie beleeft (Sociaal.net, Sept ’19)

Ikram, woongroep voor moslims met dementie

Op de juiste manier omgaan met dementie (TheoBlogie)

Mocht u van een bron weten die hier zeker niet mag ontbreken (en staat er nog niet bij), neem dan contact op met Rianne.

  • Nieuwjaarsbijeenkomst De Linker Wang 10 februari

    Op vrijdagmiddag 10 februari organiseert De Linker Wang de nieuwjaarsbijeenkomst. Thema van de bijeenkomst is ‘stad en platteland’. Laura Bromet, Jan Huijgen en Lucas Brinkhuis gaan met elkaar en met de aanwezigen in gesprek over de vraag welke waarden centraal moeten staan om de scherpe tegenstellingen die we in 2022 rond stikstof hebben gezien te [lees meer…]

  • Nominaties Ab Harrewijn Prijs 2023 gezocht

    De jury van de Ab Harrewjn Prijs zoekt nominaties voor de prijs van 2023. Jaarlijks worden vijf initiatieven van onder uit de samenleving voor en door mensen met een nood beloond met een nominatie en een geldbedrag. De jury zoekt voor de editie van 2023 initiatiefrijke mensen die op originele wijze schijnbare tegenstellingen overbruggen en [lees meer…]