Een groen pleidooi voor het algemeen belang

‘Wij zijn aan zet’ klinkt het uit de mond van Tweede Kamerlid Suzanne Kröger. In haar lezing bij een bijeenkomst op 3 maart riep zij op tot klimaatrechtvaardigheid en tot de herovering van collectief burgerschap. De komende weken delen we reacties op Suzannes pleidooi. Vandaag klimaatactivist Hannah Prins. “Al die dromen van een klimaatrechtvaardige wereld zullen ooit wetten worden.”

“We hebben fossiele dromen, of we dat nou willen of niet. Ze worden ons net als in de Grote Vriendelijke Reus, het geweldige kinderboek van Roald Dahl, ingefluisterd. Maar het fluisteren gaat er in de echte wereld wat minder zachtjes aan toe. Dagelijks worden we platgebombardeerd met duizenden fossiele reclames over ‘double cheese double meat’-hamburgers, ‘all-inclusive boek nu krijg vroegboekkorting’-reisjes, en ‘met dit paar hoor  je er echt bij’-sneakers.”

“We scrollen door posts van influencers die ons vanuit Dubai vertellen dat een fossiel leven het hoogst haalbare is en politici verzekeren ons dat je fossiele dromen echt realiteit kunnen worden. Maar natuurlijk alleen als je hard genoeg werkt. Omdat onze dromen fossiel zijn, is het ook niet gek dat we niet massaal voor antikapitalistische groene partijen stemmen. We kunnen een wereld met andere dromen simpelweg nog niet voor ons zien en dus slaapwandelen we langzaam richting de afgrond. Voor een post-fossiele wereld hebben we nieuwe dromen nodig; dromen die gebaseerd zijn op andere waarden. Want alleen met die nieuwe dromen zijn extreemrechts, radicaal rechts en conservatief rechts te verslaan.”

“Ik sprak afgelopen week met een Duitse klimaatactivist. Ze vertelde dat ze in Duitsland twee jaar bezig zijn geweest om een coalitie te smeden tussen buschauffeurs en klimaatactivisten. Het einddoel was een staking voor een hoger loon en betere werkomstandigheden. Maar voor het zover was hebben ze meer dan twee jaar met elkaar rond de tafel gezeten. Twee jaar. Dat was de tijd die nodig was om samen post-fossiele dromen te formuleren. Toen de twee groepen elkaar hadden gevonden, begon de gezamenlijke staking met meer dan 90.000 medewerkers en duizenden activisten.  Suzanne werkt ook dagelijks aan nieuwe dromen. Wie weet duurt het nog wel meer dan twee jaar, maar al die dromen van een klimaatrechtvaardige wereld zullen ooit wetten worden.”

Hannah Prins is klimaatactivist en schreef ‘je bent jong en je wil wat toekomst’ samen met Jantijn Anema.


Geplaatst

in

door

Tags: