Naar een datagestuurde óf waardegedreven samenleving?

Hoe houden we zicht op de mens achter het algoritme?

In aanloop naar de Europese verkiezingen organiseert De Linker Wang op
zondag 12 mei vanaf 14.30 uur een bijeenkomst in Utrecht over digitalisering en wat hierbij op het spel staat.

Sprekers tijdens de bijeenkomst zijn Kim van Sparrentak (Europarlementariër
voor GroenLinks) en Hans Schnitzler (filosoof, schrijver). Schrijver en filosoof Doortje Smithuijsen spreekt een speciaal voor deze middag geschreven column uit. De bijeenkomst start om 14.30 uur en vindt plaats in Utrecht bij Instituto Cervantes op het Domplein.

Met de sprekers staan we stil bij de positieve effecten en risico’s van
de voortgaande digitale revolutie. De centrale vragen deze middag zijn ‘Welke
waarden gaan verloren in tijden van toenemende digitalisering?’ en ‘Welk
politiek handelen is nodig om dit verlies te voorkomen?’

Dat de digitale revolutie voortsnelt is evident. Allemaal zien we de effecten van big data, sociale media en kunstmatige intelligentie. Digitale technieken die ons helpen om sneller teksten te schrijven, informatie te zoeken of processen te automatiseren. Maar tegelijkertijd vormen deze technieken ook een bedreiging voor onze vrijheid, onze autonomie en onze democratie.

Dit werpt tal van vragen op, waar we samen met de sprekers en deelnemers antwoorden op zoeken: Welke waarden gaan verloren in tijden van toenemende digitalisering, waar alles lijkt te draaien om gemak en efficiëntie? Hoe blijven wij als mens nog zichtbaar als geloof in data als nieuwe religie wordt omarmd? Waar en hoe kunnen wij nog mee bepalen hoe onze toekomst eruit zal zien? Wat betekent de macht van een paar grote techbedrijven voor onze autonomie?

Praktische informatie:

  • Datum: zondag 12 mei
  • Tijd: 14.30 tot 16.30 uur, met aansluitend gelegenheid voor een drankje
  • Locatie: Instituto Cervantes, Domplein 3 in Utrecht
  • Kosten: deelname is gratis, wel vragen we een vrijwillige eigen bijdrage in de onkosten van de dag
  • Aanmelden: opgeven vooraf is vereist en kan via administratie@linkerwang.nl

Geplaatst

in

door