Redactioneel juli 2023

Nu het stof van de verkiezingen is neergedaald zijn de formaties begonnen. Zelf mag ik namens GroenLinks in Overijssel onderhandelen met de BBB, VVD, SGP en PvdA. Het is een interessant en intensief proces waarin we proberen bruggen te bouwen tussen deze verschillende partijen. Gelukkig en met dank aan de geweldige redactie (we zoeken altijd nieuwe leden, dus kom erbij!) is het ook gelukt om weer een mooi magazine samen te stellen.

Het thema van dit nummer is gezondheid. Redacteur Carl schrijft over wat verschillende filosofen zeggen over dit thema en relateert dit aan corona. Redacteur Etienne stelt in zijn artikel dat de oplossing van mentale problemen in de maatschappij gezocht moet worden in plaats van bij het individu. Lachen maakt gezond, hoor je vaak. Redacteur Hidde schrijft hier een brief over aan zichzelf en anderen, laat je inspireren door zijn advies. We blijven bij dit thema, redacteur Jaap interviewde Marcellino Bogers, expert op het onderwerp humor en gezondheid. Begin deze maand vond Keti Koti plaats, de viering van de
afschaffing van de Nederlandse trans-Atlantische slavernij. In dit magazine hebben wij ook aandacht hiervoor en ons koloniale verleden. Shirley Kambel, voorzitter van Keti Koti Zwolle schrijft in de uitsmijter over het verleden, heden en toekomst van dit feest. Recensent Robert Scholma behandelt twee boeken over het koloniale verleden van Nederland en hoe ons land daar rekenschap over kan afleggen, in zijn column schrijft hij over de Cariben en het slavernijverleden. In de reeks Geschiedenis van Kerk en Staat schrijf ik over de Perang Poepoetans, waardoor duizenden Balinezen onder druk van Nederlandse soldaten door zelfdoding de dood vonden.

Verder leest u in dit nummer een artikel van mijn broer Matthijs, in deze samenvatting van zijn scriptie beantwoordt hij de vraag of het gerechtvaardigd is om hedendaagse politici en partijen fascistisch te noemen. Afgelopen mei vond ook weer de uitreiking van de Ab Harrewijnprijs plaats, het juryrapport leest u in deze Linker Wang. We willen als redactie meer ruimte bieden aan opinies, vandaar dat het aantal columns verhoogd is naar 6. Naast de uitsmijter en de column van Robert zijn dat de columns van Selma, Esmah, Margrietha en het bestuur. Selma schrijft over alledaagse negatieve (en af en toe positieve) opmerkingen die ze als moslima krijgt, Esmah schrijft over haar droom voor het onderwijs, Margrietha
over het waarderen van ouderen, Jaap vanuit het bestuur schrijft over ‘het vluchtelingendossier’. Ik wens
u wederom veel leesplezier!

Lucas Brinkhuis, hoofdredacteur


Geplaatst

in

door

Tags: