Redactioneel – Lucas Brinkhuis

Op 30 mei brengen de leden van de Provinciale Staten hun stem uit voor de Eerste Kamer. Dat is ook het moment dat een nieuwe stap in de linkse samenwerking wordt gezet. De leden van GroenLinks en de PvdA die dan verkozen worden zullen samen een fractie vormen.

Linkse samenwerking is niet nieuw, GroenLinks en de PvdA zijn op zichzelf ook al beide partijen die uit een linkse samenwerking zijn ontstaan. Maar dankzij de stappen die GroenLinks en de PvdA zetten, wordt het thema weer heel concreet. In dit magazine dan ook verschillende artikelen hierover. In de reeks Geschiedenis van Kerk en Staat zet ik de voorgangers van GroenLinks en de PvdA op een rij en beschrijf ik welke christelijke fundamenten via deze partijen nog steeds aanwezig zijn. Redacteur Hidde gaat in zijn artikel uitgebreid in op de Sociaal-Democratische Partij, een voorloper van GroenLinks en afsplitsing van de SDAP, de grootste voorganger van de PvdA. Redacteur Jaap schrijft over linkse samenwerking over de grens tussen GroenLinks Groningen en de Grünen. Dieper op het onderwerp samenwerking gaat kersvers redacteur Carl met zijn artikel over verschillende filosofische en wetenschappelijke inzichten over samenwerking. Redacteur Etienne gaat dan weer dieper op de inhoud in en beschrijft hoe linkse samenwerking het volgens hem broodnodige tegenwicht tegen het kapitalisme kan bieden.

Verder vroegen wij vier betrokkenen rondom De Linker Wang om hun visie over linkse samenwerking op te schrijven. Verder in deze Linker Wang een interessant interview van redacteur Ina met Rohani de Pont en Esther de Sola-Pijl, directeur en initiatiefnemer van het kindermuseum op Curaçao. Ook zet voorzitter Tjeerd in dit nummer de nieuwe positiebepaling van De Linker Wang uiteen, uw reactie hierop is zeer gewenst! Onze recensent Robert behandelt in dit nummer het boek Verstild voorjaar, de nieuwe vertaling van Silent Spring. Uiteraard kunt u zich ook weer laten inspireren door de cartoon en de kunstoverdenking van Hidde. We willen graag meer doen met columns in De Linker Wang.

In dit nummer kunt u daarom naast de columns van Margrietha en Selma en de vaste column vanuit het bestuur–dit keer van Harmen Binnema–ook een nieuwe column van onze recensent Robert Scholma lezen. Daarbij zijn we ontzettend blij dat ook Esmah Lahlah, GroenLinks wethouder in Tilburg, dit nummer een column schrijft. De uitsmijter is deze editie van onze eindredacteur Annabel.


Geplaatst

in

door

Tags: