Redactioneel – Lucas Brinkhuis

15 maart is een cruciaal moment voor de toekomst van Nederland. De provinciale verkiezingen gaan dit keer over hoe Nederland eruit gaat zien de komende tijd. Nemen we klimaatverandering serieus door voldoende windmolens en zonnepanelen te bouwen? Behouden we onze prachtige natuurgebieden of de grootschalige veehouderij? Zorgen we voor schoon water of minder regels voor boeren?

De provincie is relevanter dan ooit, en dat zeg ik niet alleen omdat ik zelf lijsttrekker mag zijn in Overijssel, maar omdat ik als statenlid heb gezien hoe de afgelopen vier jaar de aandacht steeds meer naar het middenbestuur is gegaan. Zij zijn degenen die de ruimtelijke ordening, de indeling van Nederland, bepalen. De aankomende verkiezingen zijn ook bijzonder omdat het eigenlijk driedubbele verkiezingen zijn. Naast de provincie indirect ook de Eerste Kamer én de verkiezingen van de Waterschappen, die in een land waarin water zo centraal staat essentieel zijn.

In dit magazine daarom twee interviews met twee lijsttrekkers. Sinan Özkaya, lijsttrekker van GroenLinks Zuid-Holland is geïnterviewd door Hidde van de Weg. Jaap Terpstra interviewde Marion Wichard, lijsttrekker van Water Natuurlijk (de waterschapspartij die GroenLinks steunt) in het waterschap Drents-Overijsselse Delta. Redacteur Étienne Henrij sluit zich aan bij dit thema met een artikel over wat de “Publieke Ruimte” nu eigenlijk is. GroenLinks gedeputeerde van Noord-Brabant Hagar Roijackers sluit het thema af met een uitsmijter over politieke ruggengraat.

De recensie van Robert Scholma gaat dit keer over de Caribische eilanden en de excuses voor het slavernijverleden in de boeken Ongemak en Dat wij zongen. Ina Huisman sluit daarbij aan met een interview met Marlon Winedt, pastor van een kerkelijke gemeente op Curaçao. Het laatste interview is ook van Jaap Terpstra, hij interviewde Menachem Sebbag, rabbijn van de eerste Groene Sjoel waar duurzaamheid en het jodendom bij elkaar komen.

Docent recht en ethiek Carl Dijkstra debuteert in dit nummer met een artikel over wat we kunnen leren van de gedachten van filosoof John Locke over religieuze tolerantie. Gastauteur Kathinka Minzinga was aanwezig bij een congres over humanitair oorlogsrecht en schrijft hierover. In de reeks Media en Levensbeschouwing in dit nummer Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe. Onze Amerikacorrespondent Isaure Vorstman houdt het dit keer dichter bij huis met een artikel over de beschouwing van Titus Brandsma op het ontbreken van verzet door katholieken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Uiteraard zijn er in dit nummer ook weer columns van Margrietha en Selma, een kunstoverdenking van Hidde en een pittige column van bestuurslid Job de Haan.

Lucas Brinkhuis, hoofdredacteur

Dit bericht was geplaatst inGeen categorie and tagged . Bookmark the permalink. Zowel reacties als trackbacks zijn gesloten.
  • Nieuwjaarsbijeenkomst De Linker Wang 10 februari

    Op vrijdagmiddag 10 februari organiseert De Linker Wang de nieuwjaarsbijeenkomst. Thema van de bijeenkomst is ‘stad en platteland’. Laura Bromet, Jan Huijgen en Lucas Brinkhuis gaan met elkaar en met de aanwezigen in gesprek over de vraag welke waarden centraal moeten staan om de scherpe tegenstellingen die we in 2022 rond stikstof hebben gezien te [lees meer…]

  • Nominaties Ab Harrewijn Prijs 2023 gezocht

    De jury van de Ab Harrewjn Prijs zoekt nominaties voor de prijs van 2023. Jaarlijks worden vijf initiatieven van onder uit de samenleving voor en door mensen met een nood beloond met een nominatie en een geldbedrag. De jury zoekt voor de editie van 2023 initiatiefrijke mensen die op originele wijze schijnbare tegenstellingen overbruggen en [lees meer…]