Redactioneel – Lucas Brinkhuis

Het is weer december. Traditiegetrouw komt de sint weer ons land binnen, vieren we kerst en denken we
terug aan het afgelopen jaar. Dit magazine staat daar in het teken van: tradities. In de eerste plaats: wat zijn tradities eigenlijk? Onze redacteur Hidde ging op zoek naar het antwoord. Redacteur Jaap keek naar de tradities in zijn roots: Friesland. Niet alle tradities zijn om te koesteren, redacteur Étienne stelt in zijn artikel dat de monarchie in Nederland zijn langste tijd wel gehad
heeft.

De afgelopen tijd maakte het boek van Kardinaal Eijk en het bezoek van de Nederlandse bisschoppen ook het een en ander los in de katholieke kerk. In dit magazine geen recensie van het boek, u kunt uitstekende recensies in de Trouw en het ND lezen, maar wel een reactie van Raymond Hintjes, voorzitter van de katholieke lerarenvereniging Sint Bonaventura, in de uitsmijter. Zelf vond ik dat het in de media de afgelopen tijd over van alles ging, maar te weinig over waar de katholieke kerk wél van toegevoegde waarde in het publieke debat kan zijn. Daarom schreef ik er een artikel over.

In de reeks van Annabel, Media & Levensbeschouwing, kunt u lezen over het laatste seizoen van de serie Love, Victor en het botsen van religies en culturen. In de reeks Geschiedenis van Kerk en Staat kijken we deze keer naar de aanleiding van de kruistochten; was het religie, macht, of allebei?

Lees ook zeker de recensies van vaste recensent Robert Scholma over de verbinding met de aarde in de boeken De Heilige Natuur, Van Wereld naar Aarde en De constructie van de wereld. Verder leest u in dit nummer ook een interessant interview van redacteur Ina met Ali Karatas, vertrekkend statenlid uit Utrecht. Tot slot schrijft columniste Margrietha over de Nederlandse arbeidsmigrant en columniste Selma over een man die ze tegenkwam in het park: een gastarbeider.

Ik wens u naast veel leesplezier ook een zalige kerst en een gelukkig nieuwjaar!

Lucas Brinkhuis, hoofdredacteur


Geplaatst

in

door

Tags: