Symposium GroenLinks #StayWithUkraine

We moeten binnen GroenLinks over Oekraïne blijven spreken!

Inmiddels duurt de Russische invasie in Oekraïne al ruim 9 maanden. Het Westen opereert als eenheid en is tot nu toe solidair met Oekraïne: we leveren wapens, kondigen sancties af, geven financiële steun aan Oekraïne en vangen vluchtelingen op. Hierdoor is Oekraïne in staat de Russische agressie te weerstaan. De gevolgen van deze solidariteit voelen we, bijvoorbeeld in de vorm van hoge energie – en voedselprijzen. En het risico bestaat van verdere (mogelijk zelfs nucleaire) escalatie.

In deze situatie is het ontzettend belangrijk om binnen GroenLinks in gesprek te zijn. Over onze solidariteit met Oekraïne in dit conflict, over de politieke lijn die GroenLinks volgt ten aanzien van dit conflict en ten aanzien van defensie. Juist ook omdat GroenLinks op defensiegebied een koerswijziging heeft gemaakt ten opzichte van de opstelling die in het verleden werd gevolgd.

Om dit gesprek te voeren organiseren de werkgroep Europa, De Linker Wang en het Jong Wetenschappelijk Bureau op zaterdagmiddag 26 november een symposium. 

Tijdens de middag leveren Bas Eickhout (EU parlementariër GroenLinks), Cinta Depondt (Pax), Bram Grandia (Kerk en Vrede), Frans Osinga (Universiteit Leiden) en Julia Westerveld een bijdrage. Na deze bijdragen gaan we met hen en alle deelnemers in gesprek.

Vragen die aan bod komen, zijn:

  • Hoe blijft de Europese solidariteit met Oekraïne in stand? Hoe moet deze solidariteit er in de ogen van GroenLinks uitzien de komende periode?
  • Hoe kan het Westen het risico van verdere (nucleaire) escalatie van dit conflict verkleinen?
  • Welke andere middelen zouden naast sancties en wapensteun moeten worden ingezet om dit conflict tot een einde te brengen? Zou GroenLinks niet juist (ook) moeten inzetten op deze andere middelen?
  • Hoe kan dit conflict tot een einde komen?
  • Welke lijn staat GroenLinks voor met het defensiebudget en Europese samenwerking op het gebied van defensie?

Praktische informatie

  • Datum: zaterdag 26 november
  • De bijeenkomst duurt van 13.30u tot 16.00u  (aansluitend borrel)
  • Locatie: Instituut Cervantes, Domplein 3 in Utrecht
  • Opgeven: administratie@linkerwang.nl

Geplaatst

in

door

Tags: