Redactioneel – Lucas Brinkhuis

Toen we als redactie een aantal maanden geleden het thema “oorlog en vrede” kozen voor dit nummer, kwam niet eens de gedachte bij ons op dat dit thema actueel zou zijn voor het Europese continent. Natuurlijk, oorlog is helaas van alle tijden en plaatsen, maar toch: Europa leek het continent van vrede te zijn. Het mocht niet zo zijn. Het doet me pijn om te zien dat ook in deze oorlog religie misbruikt wordt door macht. Dan heb ik het natuurlijk over de Russisch Orthodoxe kerk onder leiding van Patriarch Kirill, die zich volledig voor Poetins karretje laat spannen. We zien echter ook hoe Russisch Orthodoxe kerken in Nederland, Oekraïne en elders afstand doen van Kirill, een dappere stap die zij niet lichtzinnig zetten. In mijn ogen moet religie altijd werken voor vrede, nooit voor oorlog.

De afgelopen tijd hebben we ook steeds meer GroenLinksers zich uit zien spreken vóór meer uitgaven aan defensie. In dit nummer laten we drie andere geluiden horen over wat ook een GroenLinkse reactie op de situatie in Oekraïne zou kunnen zijn. Redacteur Hidde van de Weg bekijkt het thema vanuit het gelijknamige boek van de Russische schrijver Tolstoj. Redacteur Jaap Terpstra ging op bezoek bij het onderwijsmuseum in Dordrecht waar nu een tentoonstelling over nazipropaganda voor de jeugd te zien is, hij interviewde de conservator. Redacteur Étienne Henrij schreef een pleidooi voor minder “goed en fout” en meer nuance. In de reeks “Geschiedenis van Kerk en Staat” gaat het dit nummer over hoe Constantinopel Istanbul werd na de val van het Byzantijnse Rijk.

In dit magazine ook de rede voor Europa die Corinne Ellemeet hield op het jubileumsymposium van De Linker Wang. In de reeks “Media & Levensbeschouwing” de film Soul Surfer. Amerika-correspondent Isaure Vorstman schrijft over het bijzondere leven van Titus Brandsma, die op 15 mei heilig wordt verklaard. Onze vaste boekenrecensent Robert Scholma las het boek De Grote Weigering van Marian Donner. Selma Lhajoui debuteert als onze nieuwe columnist, ze schrijft over haar ervaringen met discriminatie. Columnist Margrietha schrijft over een marktje in haar wijk. Bestuurslid Jaap van ‘t Riet doet zijn duit in het zakje in de discussie rondom defensie. Natuurlijk is er ook weer een cartoon en een kunstoverdenking. De uitsmijter is dit nummer van Ahank Kano Tarah, kersvers raadslid van GroenLinks Enschede. Ik wens u veel leesplezier!

Lucas Brinkhuis, hoofdredacteur

Dit bericht was geplaatst inGeen categorie and tagged . Bookmark the permalink. Zowel reacties als trackbacks zijn gesloten.
  • Nominaties Ab Harrewijn Prijs 2023 gezocht

    De jury van de Ab Harrewjn Prijs zoekt nominaties voor de prijs van 2023. Jaarlijks worden vijf initiatieven van onder uit de samenleving voor en door mensen met een nood beloond met een nominatie en een geldbedrag. De jury zoekt voor de editie van 2023 initiatiefrijke mensen die op originele wijze schijnbare tegenstellingen overbruggen en [lees meer…]

  • Terugblik symposium #StayWithUkraine

    Op 26 november organiseerde De Linker Wang samen met de Werkgroep Europa en het Jong Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks een symposium over Oekraïne, met als titel ‘#StayWithUkraine’. Kathinka Minzinga heeft een kort terugblik geschreven op deze bijeenkomst. Hieronder leest u deze terugblik. Bram Grandia zegt nee tegen oorlog, hadden we de angst van Poetin maar [lees meer…]