Redactioneel – Lucas Brinkhuis

Afgelopen maand zou het jubileumsymposium van De Linker Wang hebben geplaatst gevonden, helaas gooide corona roet in het eten. Desondanks heeft het afgelaste symposium iets moois opgebracht: een speech van Corinne Ellemeet over een nieuwe progressieve politiek. Een waardegedreven progressieve politiek met gemeenschap als centrale term. We openen dit nummer met een verkorte versie van haar speech, maar ik raad u zeker aan om de hele speech te lezen op de website van GroenLinks.

Het thema van dit nummer is “Religie in onze tijd”, de vier artikelen over dit thema belichten elk compleet verschillende kanten. Zo schrijft redactielid Etienne Henrij over de actiegroep Christian Climate Action, die regelmatig meedoet met de acties van Extinction Rebellion. Inge de Jong vertelt een persoonlijk verhaal over kerst als moetje met familie of als moment van hoop. Jaap Terpstra interviewt de kersverse aartsbisschop van de oud katholieke kerk over hoe zij een kerk in het midden van de maatschappij willen worden. Het vierde artikel over het thema komt van debutant Hidde van de Weg, die de filosofie van Habermas verbindt met de Nederlandse migrantenkerken.

Oud-redactielid Kathinka Minzinga neemt ons mee naar Curaçao, waar ze met onder andere Amnesty International toezicht houdt op de situatie van migranten daar. Een schokkend verslag over wat binnen ons koninkrijk afspeelt. Ina Scholma interviewt Teus Hofman, theoloog en schrijver van het boek Arm en rijk in crisis, een theologische beschouwing op armoede. Annabel den Dekker schrijft in haar reeks Media en levensbeschouwing dit nummer over de serie Love, Victor, een serie waarin homoseksualiteit en religie centraal staat.

Verder kunt u in dit magazine weer scherpe columns lezen, zoals de column van bestuurslid Job de Haan over het diversiteitsbeleid bij de NPO. Ook is er weer een cartoon en boekrecensie te vinden. De uitsmijter is deze keer van Yfke Nawijn, die na zeven jaar afscheid neemt van de redactie. Ik wens Yfke veel succes met haar nieuwe studie en wil haar via deze weg nogmaals bedanken voor haar inzet de afgelopen jaren.

Tot slot is de fotopagina geheel vernieuwd en veranderd in de kunstoverdenking. Hidde van de Weg zal elk magazine een kunstwerk selecteren, passend bij de actualiteit, en hier een overdenking bij schrijven. Met het toetreden van Hidde van de Weg is de redactie weer compleet. Ik heb er erg veel zin in om met deze nieuwe jonge redactie de komende tijd weer heel veel mooie nummers van De Linker Wang te maken!

Lucas Brinkhuis, hoofdredacteur

Dit bericht was geplaatst inGeen categorie and tagged . Bookmark the permalink. Zowel reacties als trackbacks zijn gesloten.
  • Tweede Kamerverkiezingen: wat wil De Linker Wang meegeven?

    Op 22 november zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. GroenLinks en PvdA doen met een gezamenlijke lijst en op basis van een gezamenlijk programma mee met deze verkiezingen. Op dinsdag 5 september wordt het gezamenlijke verkiezingsprogramma gepresenteerd. Vanuit De Linker Wang willen we input meegeven aan dit verkiezingsprogramma. Dat hebben we vooraf gedaan met [lees meer…]

  • Oproep voor waardegedreven politiek

    GroenLinks en PvdA schrijven aan hun eerste, gezamenlijke verkiezingsprogramma. De leden van beide partijen kunnen hiervoor suggesties doen. Door middel van een brief heeft De Linker Wang de gezamenlijke programmacommissie en het bestuur van GroenLinks opgeroepen te kiezen voor waardegedreven politiek als uitgangspunt voor programma en campagne. In september organiseert De Linker Wang een online bijeenkomst [lees meer…]