Redactioneel – Lucas Brinkhuis

Toen ik nog niet heel lang lid was van GroenLinks, gaf iemand mij De Linker Wang. Ik weet nog goed hoe blij verrast ik was dat er binnen de partij een stichting met eigen magazine was over religie, politiek en maatschappij. We vergeten soms hoe bijzonder dat is. Nu ik hoofdredacteur ben, lees ik elke keer weer met veel plezier en inspiratie de veelzijdige artikelen over deze thema’s. Dat De Linker Wang nu 30 jaar bestaat, voelt als een enorme verantwoordelijkheid en geeft hoop voor de toekomst. We bestaan 8 jaar langer dan ik zelf besta en ik weet zeker dat we nog 30 jaar in de toekomst zullen bestaan. We vervullen een behoefte, niet alleen voor GroenLinks, maar voor de hele maatschappij.

Ook dit nummer vervult de behoefte weer en laat de veelzijdigheid van De Linker Wang zien. Vier prominenten uit de geschiedenis van De Linker Wang hebben opgeschreven wat voor hun het belang van De Linker Wang is en huidig voorzitter Tjeerd de Jong vertelt over het thema van het symposium van 13 november: “Naar een waardegedreven, progressieve politiek.” Ook in dit nummer: de nieuwste winnaar van de Ab Harrewijnprijs, genoemd naar een van de oprichters van De Linker Wang.

Verder in dit magazine: het debuutartikel van Etienne Henrij over waarom mindfulness niet de oplossing tegen werkstress is en een artikel van Jaap Terpstra over religie in Albanië, ooit uitgeroepen tot de “eerste atheïstische staat”. Verder een ontzettend leuk interview van Inge de Jong met de Dorothy-gemeenschap: activistische christenen in de weilanden bij Amstelveen. In de reeks geschiedenis van Kerk & Staat kunt u deze keer lezen over het syncretisme, wanneer een religie elementen van een andere religie overneemt.

Zoals u van ons gewend bent, is ook deze De Linker Wang gevuld met columns, een boekrecensie en meer. De uitsmijter is dit keer van Carin Hereijgers, die na tien jaar actief te zijn geweest voor De Linker Wang afscheid neemt van de redactie. Carin, bedankt voor je inzet! Het is altijd weer een genot om De Linker Wang te mogen maken. Al 30 jaar lang laten we een links-progressief geluid horen over religie, politiek en maatschappij. Dat zullen we nog minstens 30 jaar blijven doen. Ik wens u veel leesplezier met dit nummer en hoop u 13 november te zien op ons symposium!

Dit bericht was geplaatst inGeen categorie and tagged . Bookmark the permalink. Zowel reacties als trackbacks zijn gesloten.
  • Over de Linker Wang

    De Linker Wang is de werkgroep voor religie en politiek van GroenLinks en staat voor politiek met compassie. De Linker Wang wil vanuit religieuze en levensbeschouwelijke bronnen de compassie met mens en leefomgeving omzetten in politiek handelen. We doen dat door te informeren en door gesprek te faciliteren.

  • Jubileumsymposium terug te zien op YouTube

    Op zaterdag 2 april vond het jubileumsymposium van De Linker Wang plaats, met als motto: ‘Naar een waardegedreven, progressieve politiek’. Het symposium zou eerst gehouden worden in november 2021, maar werd door corona uitgesteld. In het Stadsklooster in Utrecht gaven filosoof Joke Hermsen, theologen Ruard Ganzevoort en Janneke Stegeman en Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet hun [lees meer…]

  • Jubileumsymposium op zaterdag 2 april

    Op zaterdag 2 januari vindt in Utrecht het jubileumsymposium van De Linker Wang plaats, met als motto ‘Naar een waardegedreven, progressieve politiek’. Sprekers zijn Corinne Ellemeet, Joke Hermsen, Janneke Stegeman, Joost Röselaers en Nadia Bouras.