Neo de Bono (Moerwijk Coöperatie) wint Ab Harrewijnprijs 2021

Afgelopen zaterdag 18 september werd voor de achttiende keer de Ab Harrewijnprijs uitgereikt. De prijs wordt sinds 2003 ieder jaar uitgereikt aan een persoon of groep die zich heeft ingezet voor de rafelranden van de samenleving. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag, in te zetten voor het bekroonde initiatief.

De Ab Harrewijn prijs is ingesteld ter nagedachtenis aan Ab Harrewijn. Ab Harrewijn zat namens GroenLinks in de Tweede Kamer, totdat hij in 2002 plotseling overleed aan een herseninfarct. Hij zette zich als Kamerlid in het bijzonder in voor mensen aan de rafelranden van de samenleving.

Dit jaar is de prijs gewonnen door Neo de Bono van de Moerwijk Coöperatie uit Den Haag. De Moerwijk Coöperatie is een bewoners (zelf)organisatie + bewoners bedrijf + bewoners platform in één dat zich inzet voor de Haagse wijk Moerwijk. 

De jury van de Ab Harrewijnprijs licht deze keuze toe: “De jury heeft bewondering voor de manier waarop de relatief kleine organisatie drie insteken probeert te combineren: bewonersorganisatie, bewonersplatform en bewonersbedrijf. De wijk vertegenwoordigen naar buiten toe, zaken onderling bespreekbaar maken en waar mogelijk de oplossingen ook zelf uitvoeren. Als een soort Baron van Münchhausen probeert Moerwijk Coöperatie de wijk aan de eigen haren uit het moeras te trekken. Dat vinden we als jury bewonderens- en dus ook prijswaardig.”

Meer informatie over de uitreiking is te vinden op de website van de Ab Harrewijn Prijs. 


Geplaatst

in

door