Corinne Ellemeet spreekt op jubileumsymposium

Corinne Ellemeet is een van de inleiders op het symposium dat De Linker Wang op zaterdag 13 november organiseert ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan. Motto: ‘Naar een waardegedreven, progressieve politiek’. Andere sprekers die middag zijn de filosoof Joke Hermsen, de theologen Joost Röselaers en Janneke Stegeman en columnist Kustaw Bessems. Het symposium vindt plaats in het Stadsklooster in Utrecht.

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen vroeg columnist Welmoed Vlieger zich in Trouw af “Wat is er met de waardegedreven politiek gebeurd? Waar zijn de eigen overtuigingen, de innerlijkheid in combinatie met het politieke vakmanschap gebleven?”. Deze hartenkreet vormde de aanleiding voor het symposium omdat deze de politieke crisis in Nederland in de kern raakt en ook een partij als GroenLinks tot zelfreflectie dwingt.

De vraag naar waardegedreven politiek moet gesteld worden vanuit de constatering dat de politieke partijen zich de afgelopen jaren veel te veel hebben geconcentreerd op het glibberige pad van de politieke machtsvorming, waarbij overtuigingen het steeds lijken te moeten afleggen tegen tactiek, opportunisme, beeldvorming en haalbaarheid door compromissen. Of in de woorden van Pieter Omtzigt die in zijn boek Een nieuw sociaal contract stelt dat er een einde moet komen aan de “gecorrumpeerde en op beeldvorming gerichte bestuurscultuur waarin normale tegenmacht feitelijk onklaar wordt gemaakt”.

Inspiratie

In een dergelijk klimaat worden bezieling en inspiratie gemist, die onmisbare voorwaarden zijn voor waardegedreven politiek. Bezieling en inspiratie die gevoed zou moeten worden vanuit – al dan niet religieuze – levensovertuigingen, vanuit diep doorleefde drijfveren en geloof in een “nieuw groter verhaal”. Een politiek die mensen aan zich bindt en met elkaar verbindt in het besef dat zij onderdeel zijn van een groter geheel met een overstijgend belang.

Tijdens het symposium zullen de sprekers stilstaan bij de vraag: Wat is waardegedreven politiek? Hoe zou die er in de politieke machtsstrijd uit kunnen zien? Wat te verstaan onder een waardegedreven, progressieve politiek? Vooruitstrevend wil elke partij zijn, maar wat zou een betekenisvolle invulling van dat versleten containerbegrip kunnen zijn? En welke consequenties zou dat kunnen opleveren voor GroenLinks?

Over de sprekers

Corinne Ellemeet is vicevoorzitter van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks. Zij was tijdens de door VVD en CDA afgebroken besprekingen voor een nieuw kabinet de rechterhand van Jesse Klaver.
Joke Hermsen is filosoof en schrijfster. Ze schrijft onder andere over de waarde van kunst en cultuur als politieke tegenmacht en laat zich o.a. inspireren door de denkers Hannah Ahrendt en Rosa Luxemburg
Janneke Stegeman is publiek theoloog en bijbelwetenschapper. Zij was in 2016 de eerste vrouwelijke Theoloog des Vaderlands. Zij publiceerde in 2017 ‘Alles Moet Anders. Bevrijdingstheologie voor Witte Nederlanders’
Joost Röselaers is theoloog en Remonstrants predikant van Vrijburg in Amsterdam-Zuid. Verder zit hij in het landelijk team Verantwoord Gedrag van D66. Hij schrijft opiniestukken in vrijwel alle landelijk dagbladen.
Kustaw Bessems is journalist/columnist en politiek commentator bij de Volkskrant. Hij signaleert in politiek Den Haag regelmatig staaltjes van ‘nietsontziend opportunisme’.

Praktische informatie

 • Datum: zaterdag 13 november 2021
 • Tijd: 14.00 – 17.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur)
 • Locatie: Stadsklooster Utrecht, Kanaalstraat 198 in Utrecht. (10 minuten lopen van Utrecht CS)
 • Het symposium is desgewenst ook digitaal te volgen, ook hiervoor is opgeven noodzakelijk.
 • Het Stadsklooster vraagt om een coronabewijs te tonen (digitaal of op papier).
 • Kosten: Voor leden van De Linker Wang is de bijeenkomst gratis. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van € 7,50
 • Opgeven: via administratie@linkerwang.nl
Dit bericht was geplaatst inNieuws and tagged , . Bookmark the permalink. Zowel reacties als trackbacks zijn gesloten.
 • Over de Linker Wang

  De Linker Wang is de werkgroep voor religie en politiek van GroenLinks en staat voor politiek met compassie. De Linker Wang wil vanuit religieuze en levensbeschouwelijke bronnen de compassie met mens en leefomgeving omzetten in politiek handelen. We doen dat door te informeren en door gesprek te faciliteren.

 • Aanmelden voor nieuwsbrief

 • Komende activiteiten

 • Volg ons!

 • Tweets