Redactioneel – Lucas Brinkhuis

De afgelopen weken is het politiek voor en politiek na. Waar het vuurwerk in de campagne ontbrak, maakt de formatie dit dubbel en dwars goed. Wie wist wat wanneer, wie heeft er nog vertrouwen in Rutte en wie heeft zich met Pieter Omtzigt bemoeid? En oh ja, er wordt ook nog geprobeerd “inhoudelijk” te formeren. Wij vonden het tijd om dit nummer te wijden aan waar het nu echt om zou moeten gaan: het klimaat.

Robert Scholma zet in een artikel uiteen hoe we onze wereld gebruiken: na ons de zondvloed. Verder wordt er ook gekeken naar het stikstofprobleem vanuit de katholieke leer. Er is echter ook hoop: u kunt lezen hoe monniken in Echt duurzaam met hun landbouw omgaan. Wessel Ganzevoort deed  onderzoek naar de drijfveren van al die natuurvrijwilligers die Nederland rijk is. Wat drijft hen?

Ondertussen is ondanks de versoepeling, of misschien wel dankzij de versoepelingen, de coronapandemie nog steeds volop bezig. Jaloers kijken we naar de vaccinaties in de Verenigde Staten, maar er is ook een schaduwzijde. Classispredikant Jan Hommes schrijft over rechtvaardigheid bij de verdeling van vaccins over de wereld. Armere landen moeten achterin de rij aanschuiven.

Verder in dit nummer: een kijk naar religie in de Netflix serie Anne with an E, een recensie van het boek van Pieter Omtzigt Een nieuw sociaal contract en een recensie van het boek Brieven aan mijn Palestijnse buurman. Verder kunt u weer de columns van onze vaste columnisten lezen met een uitsmijter van Margriet Leest, raadslid van GroenLinks in Zwolle.

In dit nummer ook het eerste deel van een nieuwe serie: “Geschiedenis van kerk en staat”. Elk nummer zal een voorbeeld uit de geschiedenis langskomen van spanning tussen religie en overheid. In de eerste aflevering kerkvader Ambrosius en keizer Theodosius. Als redactie zijn we voortdurend bezig om met vernieuwingen De Linker Wang nog beter te maken, in dit nummer ook bijvoorbeeld om voor het eerst een langere versie van het artikel online beschikbaar te stellen. Wij zijn altijd benieuwd wat u van deze vernieuwingen en de rest van onze artikelen vindt, u kunt altijd reageren door een mail te sturen naar redactie@linkerwang.nl. Voor nu wens ik u veel leesplezier en inspiratie met deze Linker Wang!

Lucas Brinkhuis, hoofdredacteur


Geplaatst

in

door

Tags: