Redactioneel – Lucas Brinkhuis

De afgelopen weken is het politiek voor en politiek na. Waar het vuurwerk in de campagne ontbrak, maakt de formatie dit dubbel en dwars goed. Wie wist wat wanneer, wie heeft er nog vertrouwen in Rutte en wie heeft zich met Pieter Omtzigt bemoeid? En oh ja, er wordt ook nog geprobeerd “inhoudelijk” te formeren. Wij vonden het tijd om dit nummer te wijden aan waar het nu echt om zou moeten gaan: het klimaat.

Robert Scholma zet in een artikel uiteen hoe we onze wereld gebruiken: na ons de zondvloed. Verder wordt er ook gekeken naar het stikstofprobleem vanuit de katholieke leer. Er is echter ook hoop: u kunt lezen hoe monniken in Echt duurzaam met hun landbouw omgaan. Wessel Ganzevoort deed  onderzoek naar de drijfveren van al die natuurvrijwilligers die Nederland rijk is. Wat drijft hen?

Ondertussen is ondanks de versoepeling, of misschien wel dankzij de versoepelingen, de coronapandemie nog steeds volop bezig. Jaloers kijken we naar de vaccinaties in de Verenigde Staten, maar er is ook een schaduwzijde. Classispredikant Jan Hommes schrijft over rechtvaardigheid bij de verdeling van vaccins over de wereld. Armere landen moeten achterin de rij aanschuiven.

Verder in dit nummer: een kijk naar religie in de Netflix serie Anne with an E, een recensie van het boek van Pieter Omtzigt Een nieuw sociaal contract en een recensie van het boek Brieven aan mijn Palestijnse buurman. Verder kunt u weer de columns van onze vaste columnisten lezen met een uitsmijter van Margriet Leest, raadslid van GroenLinks in Zwolle.

In dit nummer ook het eerste deel van een nieuwe serie: “Geschiedenis van kerk en staat”. Elk nummer zal een voorbeeld uit de geschiedenis langskomen van spanning tussen religie en overheid. In de eerste aflevering kerkvader Ambrosius en keizer Theodosius. Als redactie zijn we voortdurend bezig om met vernieuwingen De Linker Wang nog beter te maken, in dit nummer ook bijvoorbeeld om voor het eerst een langere versie van het artikel online beschikbaar te stellen. Wij zijn altijd benieuwd wat u van deze vernieuwingen en de rest van onze artikelen vindt, u kunt altijd reageren door een mail te sturen naar redactie@linkerwang.nl. Voor nu wens ik u veel leesplezier en inspiratie met deze Linker Wang!

Lucas Brinkhuis, hoofdredacteur

Dit bericht was geplaatst inGeen categorie and tagged . Bookmark the permalink. Zowel reacties als trackbacks zijn gesloten.
  • Over de Linker Wang

    De Linker Wang is de werkgroep voor religie en politiek van GroenLinks en staat voor politiek met compassie. De Linker Wang wil vanuit religieuze en levensbeschouwelijke bronnen de compassie met mens en leefomgeving omzetten in politiek handelen. We doen dat door te informeren en door gesprek te faciliteren.

  • Jubileumsymposium terug te zien op YouTube

    Op zaterdag 2 april vond het jubileumsymposium van De Linker Wang plaats, met als motto: ‘Naar een waardegedreven, progressieve politiek’. Het symposium zou eerst gehouden worden in november 2021, maar werd door corona uitgesteld. In het Stadsklooster in Utrecht gaven filosoof Joke Hermsen, theologen Ruard Ganzevoort en Janneke Stegeman en Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet hun [lees meer…]

  • Jubileumsymposium op zaterdag 2 april

    Op zaterdag 2 januari vindt in Utrecht het jubileumsymposium van De Linker Wang plaats, met als motto ‘Naar een waardegedreven, progressieve politiek’. Sprekers zijn Corinne Ellemeet, Joke Hermsen, Janneke Stegeman, Joost Röselaers en Nadia Bouras.