Redactioneel – Lucas Brinkhuis

Na een aantal spannende dagen en nachten werd duidelijk dat Joe Biden de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. Een president met progressieve ideeën, én overtuigd katholiek. Hiermee wordt zelfs in de Verenigde Staten duidelijk dat religie en progressieve ideeën prima samen gaan, iets waar we bij De Linker Wang natuurlijk al lang achter zijn. Ook dit nummer staat weer vol progressieve ideeën en religie.

Het thema van dit nummer is religie, ethiek en politiek. Hierbij hebben we drie interessante artikelen die dit thema van verschillende kanten bekijken: een interview met Michael Kowalski over ethische dilemma’s bij het bestrijden van terrorisme, een interview met Arie Rijneveld, voorzitter van de SGP-jongeren over de SGP en democratie. Bas Roufs schreef een artikel over de ontwikkelingen op het gebied van de rituele slacht. Een heel andere benadering van religie en vlees komt naar voren in het artikel van theologe en aspirant-redacteur Annabel den Dekker over wat de Bijbel eigenlijk zegt over veganisme.

Afgelopen oktober namen we ook officieel afscheid van oud-hoofdredacteur Theo Brand met een zeer interessante bijeenkomst over Israël en Palestina. In deze bijeenkomst vormde de documentaire ‘Het Israël van Heertje en Bromet’ de basis voor een boeiende discussie met naast de makers Raoul Heertje en Frans Bromet ook Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid, Nabil Sahhar van de Stichting Vrede voor Palestina en GroenLinks Tweede Kamerlid Bram van Ojik. In dit nummer is een uitgebreid verslag te lezen van de bijeenkomst, op YouTube is de bijeenkomst integraal terug te kijken.

Verder in dit magazine een interview met Eline Ploegman van de inspirerende organisatie ‘Hart voor Zwolle’ die jongeren verbindt aan eenzame ouderen. Het idee van verbondenheid komt ook sterk naar voren in de nieuwe encycliek van paus Franciscus ‘Fratelli Tutti’, waarvan in dit nummer een recensie staat. Uiteraard kunt u als lezer verder geprikkeld worden door de columns van onze columnisten en van vertrekkend redactielid Kathinka Minzinga. Zij verzorgt dit keer de Uitsmijter als afsluiter van haar tijd binnen de redactie van De Linker Wang: Kathinka bedankt!

Dit bericht was geplaatst inGeen categorie and tagged . Bookmark the permalink. Zowel reacties als trackbacks zijn gesloten.
 • Over de Linker Wang

  De Linker Wang is de werkgroep voor religie en politiek van GroenLinks en staat voor politiek met compassie. De Linker Wang wil vanuit religieuze en levensbeschouwelijke bronnen de compassie met mens en leefomgeving omzetten in politiek handelen. We doen dat door te informeren en door gesprek te faciliteren.

 • Jubileumsymposium op zaterdag 2 april

  Op zaterdag 2 januari vindt in Utrecht het jubileumsymposium van De Linker Wang plaats, met als motto ‘Naar een waardegedreven, progressieve politiek’. Sprekers zijn Corinne Ellemeet, Joke Hermsen, Janneke Stegeman, Joost Röselaers en Nadia Bouras.

 • Nieuwjaarsbijeenkomst 30 januari

  Ook het jaar 2022 starten we met een nieuwjaarsbijeenkomst! Dit doen we op zondagmiddag 30 januari. Vanwege de coronamaatregelen zal dit een online bijeenkomst zijn. Tijdens deze bijeenkomst blikken we terug op het afgelopen jaar en kijken we vooruit naar wat het nieuwe jaar ons brengt. Speciale gast tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst is Samir Bashara, bestuurslid [lees meer…]

 • Aanmelden voor nieuwsbrief

 • Komende activiteiten

 • Volg ons!

 • Tweets

  • Wie ons symposium helaas niet ter plekke kan bijwonen in het #stadsklooster hier de link naar de livestream https://t.co/aBE9VU8pTh - ongeveer 2 maanden geleden