GroenLinks: laat Kauthar niet langer in de kou staan!

Met verbazing kijk ik naar wat ‘Kauthar-gate’ is gaan heten – of op zijn minst genoemd zou kunnen worden. Wat is hier aan de hand?

Kort samengevat: GroenLinks schuift een kandidaat naar voren die haar sporen heeft verdiend als klimaatactivist én duidelijk moslim is. Gravend in haar CV blijkt dat ze relaties heeft met als conservatief te boek staande islamitische organisaties. Rechtse websites gaan hiermee aan de haal en kloppen dit enorm op. GroenLinks beperkt zich tot een verklaring op de website en een halfslachtige reactie van Jesse in de media en hult zich verder in stilzwijgen. En Kauthar staat eenzaam in de spreekwoordelijke kou…

Religie is in de samenleving een open zenuw: voor rechts de islam, dat in hun ogen de samenleving dreigt over te nemen. Bij links vanwege de overtuiging dat moderne opvattingen en religie niet samen kunnen gaan.

In ‘Kauthar-gate’ komen deze twee zaken samen: vanwege haar relaties met een aantal conservatieve moslimorganisaties buitelen rechtse media over elkaar heen in kritische vragen en verdachtmakingen – wat in het huidig media en politieke klimaat natuurlijk was te voorzien. GroenLinks reageert amper en nauwelijks inhoudelijk. Waardoor ontstaat dit gebrek aan communicatie van GroenLinks? Door het eigen ongemak met religie?

De centrale vraag lijkt te zijn: kan iemand die duidelijk moslim is wel progressief zijn? Deze vraag toont wantrouwen jegens moslims. Wantrouwen dat bij rechts bestaat, maar ook bij links. En het wantrouwen bij links betreft niet alleen moslims: ik heb het zelf als actief lid van GroenLinks en evangelisch christen bij GroenLinks meegemaakt dat de vraag wordt gesteld: zijn de progressieve waarden van GroenLinks bij jou wel in vertrouwde handen?

Religie is voor velen een krachtige bron voor progressieve politiek. Dat is het bij Kauthar. Dat is het bij mij. En bij veel anderen die actief zijn binnen GroenLinks.

En ja, deze gelovigen hebben relaties met conservatieve organisaties, met conservatieve kerken, met conservatieve moskeeën. Maar dat betekent toch niet dat deze gelovigen zelf ook voor conservatieve waarden staan?! Stop progressieve gelovigen niet in het conservatieve hokje van hun kerk of moskee!

Ik zou zeggen: reken Kauthar af op waar ze zelf voor staat en wat ze zelf uitdraagt. En niet op organisaties waarmee ze relaties heeft. Ik hoef me toch ook niet te verantwoorden over conservatieve opvattingen van evangelische christenen?

Langs deze weg roep ik GroenLinks op Kauthar te gaan steunen en uit te leggen dat ze helemaal past bij GroenLinks! Communiceer dat je er van baalt dat moslims direct ter verantwoording geroepen worden voor wat anderen doen of zeggen. Communiceer dat progressief én religieus zijn wel degelijk samen kunnen gaan. Laat zien dat GroenLinks óók voor progressieve moslims (en christenen en andere gelovigen) een politiek thuis is. Veroordeel gelovigen niet tot de SGP of andere conservatieve clubs!

Tjeerd de Jong

Voorzitter De Linker Wang


Geplaatst

in

,

door