Hoe Covid-19 ook de burgerrechten besmet

Natuurlijk, het bedwingen van de corona-epidemie vraagt om stevige maatregelen. Maar even natuurlijk vragen deze ingrijpende maatregelen om kritische reflectie. Daarvoor organiseert De Linker Wang op zaterdag 26 september een webinar met verschillende deskundigen en Kathalijne Buitenweg van GroenLinks.

De volgende sprekers nemen deel (onderaan de pagina staat een toelichting op de sprekers):

 • Marjolein Lanzing (techniekfilosoof en docent aan de UvA)
 • Kathalijne Buitenweg (vice-fractievoorzitter GroenLinks in de Tweede Kamer)
 • Bart Jacobs (hoogleraar computerbeveiliging Radboud Universiteit)
 • Irena Rosenthal (universitair docent aan de Rechtenfaculteit van de UvA)

Met deze sprekers gaan we in gesprek over de genomen maatregelen. Maatregelen die nu zijn vastgelegd in noodverordeningen en straks in de ‘Coronawet’. Maatregelen die diep en blijvend ingrijpen in vrijheden van burgers. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de quarantaine-plicht. Ook gaan we in gesprek over de inzet van technologie, zoals de Corona-app. Een app om burgers te kunnen volgen, te herkennen en te controleren. Is Nederland sluipenderwijs op weg naar een surveillancestaat?

Onderaan deze pagina vind je een nadere toelichting op de inhoud van het webinar.

Het webinar vindt plaats via de videotool Zoom. Na aanmelding ontvang je, vooraf aan het webinar, een link voor deelname.

Praktische informatie:

 • Datum: zaterdag 26 september
 • Tijd: 10.00u tot 12.00u
 • Locatie: via Zoom (link ontvang je na aanmelding)
 • Aanmelden: mail aan administratie@linkerwang.nl

Inhoudelijke toelichting:

Na de uitbraak van het coronavirus heeft het kabinet in het afgelopen half jaar in snel tempo allerlei noodmaatregelen ingevoerd om verspreiding in te dammen. Deze maatregelen hebben bijwerkingen. Zo waarschuwen juristen voor een tendens naar ‘decretenbestuur’, waarbij ministers mogen handelen zonder de gebruikelijke parlementaire controle. De meeste nu al geldende beperkingen grijpen diep in op de grondwettelijke vrijheden van burgers. Denk daarbij aan de verplichte mondkapjes in het openbaar vervoer en overheidsgebouwen. Aan de wettelijke plicht om afstand te houden. Aan het vergaand inzetten van technologie om burgers te kunnen volgen. En aan het verzamelen van data zonder garantie dat er geen misbruik van gemaakt wordt.

Al deze noodmaatregelen gaan binnenkort wet worden. Een wet met nog onbekende looptijd en het risico dat deze telkens eenzijdig door het kabinet verlengd kan worden. Bovendien is het een kwestie van tijd tot de corona-app beschikbaar komt. Een app die “gratis” gebruik gaat maken van de infrastructuur van Google en Apple. Tenslotte is, door de stijging van het aantal besmettingen, het kabinet voorstander van het verplicht in quarantaine laten gaan van burgers die mogelijk met het virus in aanraking zijn gekomen. Verplicht wil zeggen: verregaande, individuele controle. Is Nederland sluipenderwijs op weg naar een surveillancestaat?

Toelichting op de sprekers:

We gaan met de volgende sprekers in gesprek:

 • Marjolein Lanzing, techniekfilosoof en docent aan de UvA. Zij zal ingaan op de ethische aspecten van self-tracking technologie zoals de digitale sporthorloges, de gezondheids- en corona-apps, Tinder etc.
 • Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit. Hij zal ingaan op privacy als sociale waarde en voorwaarde voor vrijheid.
 • Irena Rosenthal, universitair docent aan de Rechtenfaculteit van de UvA. Zij zal ingaan op het verzamelen van data, op machtsmisbruik door overheden en schending van grondrechten
 • Kathalijne Buitenweg, vice-fractievoorzitter GroenLinks in de Tweede Kamer. Zij zal ingaan op de politieke implicaties van een maatschappij waar technologische controle de burgerlijke vrijheid bedreigt.

Geplaatst

in

door