Gaat de Palestijnse droom in rook op?

Debat over de toekomst van Israël en Palestina

ZATERDAG 24 OKTOBER 2020 – ONLINE EVENT!

Zaterdag 24 oktober organiseert De Linker Wang een debat over de toekomst van Israël en Palestina, met als titel ‘Gaat de Palestijnse droom in rook op?’. Onder andere Raoul Heertje en Frans Bromet nemen deel aan het gesprek. Tijdens de bijeenkomst wordt afscheid genomen van Theo Brand, die 10 jaar hoofdredacteur van het magazine De Linker Wang is geweest. De bijeenkomst vindt vanwege Corona digitaal plaats. 

Na de dood op 25 mei van George Floyd door politiegeweld is overal in Amerika het verzet tegen racisme weer opgebloeid onder het motto: ‘We can’t breathe’. Dat verzet breidde zich over de hele wereld uit via massale betogingen en ook in Nederland kwamen tienduizenden op de been om te demonstreren. Twee maanden eerder werd in vrijwel volledige stilte op de bezette Westelijke Jordaanoever een dramatische mijlpaal gepasseerd: in het stadje Beita viel de tienduizendste Palestijnse dode in het Israëlisch-Palestijnse conflict sinds het jaar 2000. Het slachtoffer was de 15-jarige Muhammad Abd al-Karim Hamayel.

Ook Palestijnen kunnen al decennia lang niet ademen en dreigt hun de adem nog verder afgesneden te worden. Onder de paraplu van de VS, neemt de extreem-nationalistische regering van Netanyahu stappen om grote delen van de Westbank te annexeren en zo geruisloos een tweestatenoplossing definitief onmogelijk te maken. Voeg daarbij het voortgaande structurele geweld tegen Palestijnen, de dagelijkse schendingen van mensenrechten, het degraderen tot tweederangs burgers, terwijl de wereld wegkijkt en de vraag is gerechtvaardigd: stikken de Palestijnse aspiraties een stille dood?

Daarover een gesprek o.l.v. Job de Haan met de programmamakers Raoul Heertje en Frans Bromet die eerder dit jaar in Israël een tv-serie maakten over de vraag: is verzoening tussen Israëli’s en Palestijnen een holle frase geworden of is er toch nog zoiets mogelijk? Zij zullen fragmenten uit hun reisdocumentaire laten zien.
Verder praten mee o.a. Nabil Sahhar, voorzitter van Vrede voor Palestina, Jaap Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid, en Bram van Ojik van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks zal het standpunt van de partij inbrengen. Rena Netjes, arabiste en onderzoeksmedewerkster van Clingendael, het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen in Den Haag, zal een column verzorgen.

Tijdens de bijeenkomst wordt tevens afscheid genomen van Theo Brand, die tien jaar lang hoofdredacteur was van het magazine De Linker Wang en eindredacteur wordt van het online-platform NieuwWij.

De bijeenkomst vindt op 24 oktober vanwege de beperkingen als gevolg van Corona alleen digitaal plaats; wel zijn de sprekers op dezelfde locatie. De bijeenkomst start om 14.00u en duurt tot 17.00u. Aanmelding voor deelname aan de bijeenkomst  kan door een mail te sturen aan: administratie@linkerwang.nl, Vooraf aan de bijeenkomst ontvangt u de link om deel te nemen.

Dit bericht was geplaatst inBijeenkomsten, Nieuws and tagged , , , . Bookmark the permalink. Zowel reacties als trackbacks zijn gesloten.
  • Nieuwe positiebepaling van De Linker Wang vastgesteld

    Het bestuur van De Linker Wang heeft de nieuwe positiebepaling vastgesteld, waar het afgelopen jaar aan is gewerkt. We constateerden dat de statuten en huishoudelijk reglement een update nodig hebben. We zijn daarom gestart met het opstellen van een positiebepaling op 1 A4. Met deze positiebepaling blijven we staan in de bedoeling waarmee De Linker Wang [lees meer…]

  • Nieuwjaarsbijeenkomst De Linker Wang 10 februari

    Op vrijdagmiddag 10 februari organiseert De Linker Wang de nieuwjaarsbijeenkomst. Thema van de bijeenkomst is ‘stad en platteland’. Laura Bromet, Jan Huijgen en Lucas Brinkhuis gaan met elkaar en met de aanwezigen in gesprek over de vraag welke waarden centraal moeten staan om de scherpe tegenstellingen die we in 2022 rond stikstof hebben gezien te [lees meer…]