Redactioneel – Bas Joosse

Filosoof Harry Kunneman introduceerde in 2007 de term ‘het dikke ik’, waarmee hij grootheidswaanzin van het individu bedoelde. De afgelopen weken gebeurden er in de coronacrisis dingen die ook onder ‘het dikke ik’ vallen. De oproep ‘blijf thuis’ van het kabinet was blijkbaar niet duidelijk genoeg, dus werd er een boete van 400 euro gezet op overtredingen. ’15 miljoen mensen, die schrijf je niet de wetten voor’, zongen Fluitsma en Van Tijn in 1996. Blijkbaar geldt dat dus ook nu en luisteren we beter naar het gezag als er een hoge boete tegenover staat.

De coronacrisis raakt iedereen. In economisch opzicht blijft bijna geen bedrijf gevrijwaard. Grote bedrijven hebben wellicht vet op de botten, kleine ondernemingen en zzp’ers veelal niet. Ik ken mensen die trainingsacteur of musicus zijn; zij zagen opdrachten verdampen en daar financiële onzekerheid voor terugkomen.

Wat merken we op sociaal vlak van de crisis? Vooral een gebrek aan echt contact, lijkt het. ‘Contact is belangrijk als je niet naar mensen toekunt’, zegt Dion van den Berg van vredesorganisatie Pax verderop in dit magazine. Hij spreekt in dat verband over lokale vredesorganisaties in Syrië, waarmee Pax contact heeft. Maar die uitspraak geldt nu ook voor ons. Doordat fysiek contact aan banden gelegd wordt, is het des te belangrijker dat we naar elkaar blijven omkijken. Initiatieven om dat te doen, zijn er te over. Van alleen producten kopen bij lokale ondernemers en facebookgroepen om hulp te bieden aan mensen die het nodig hebben tot het doneren van geld aan het Rode Kruis of het doorbetalen van bijvoorbeeld de schoonmaakhulp of de sportschool.

Er zijn complottheorieën dat het coronavirus door mensen gemaakt is, om een nieuwe wereldorde te kunnen creëren. Persoonlijk geloof ik daar geen barst van. Waar ik wel in geloof, is een verandering die het virus en de crisis waar we nu in zitten, teweeg zullen brengen. We zien nu dat we best naar elkaar om kunnen kijken en dat de sociale netwerken om elkaar te helpen er zijn. Dat het egoïsme, het ‘dikke ik’, iets minder wordt. Laten we dat vasthouden na de crisis. Want alleen samen komen we sterker uit de crisis. En tot die tijd: #blijfthuis.

Bas Joosse, eindredacteur

Dit bericht was geplaatst inGeen categorie and tagged . Bookmark the permalink. Zowel reacties als trackbacks zijn gesloten.
  • Nieuwe positiebepaling van De Linker Wang vastgesteld

    Het bestuur van De Linker Wang heeft de nieuwe positiebepaling vastgesteld, waar het afgelopen jaar aan is gewerkt. We constateerden dat de statuten en huishoudelijk reglement een update nodig hebben. We zijn daarom gestart met het opstellen van een positiebepaling op 1 A4. Met deze positiebepaling blijven we staan in de bedoeling waarmee De Linker Wang [lees meer…]

  • Nieuwjaarsbijeenkomst De Linker Wang 10 februari

    Op vrijdagmiddag 10 februari organiseert De Linker Wang de nieuwjaarsbijeenkomst. Thema van de bijeenkomst is ‘stad en platteland’. Laura Bromet, Jan Huijgen en Lucas Brinkhuis gaan met elkaar en met de aanwezigen in gesprek over de vraag welke waarden centraal moeten staan om de scherpe tegenstellingen die we in 2022 rond stikstof hebben gezien te [lees meer…]