Redactioneel – juli

Utrecht, januari 2017. Op het partijbureau van GroenLinks spreekt de Amerikaanse dominee Lucas Johnson over zijn tijdgenoot en inspirator Martin Luther King. ‘King was niet altijd geliefd’, zei hij, omdat King zich uitsprak tegen de Vietnamoorlog. Volgens Johnson ‘mocht’ King zich niet uitspreken over politiek, maar deed hij het wel. Geliefd of niet, King deed wat hij juist achtte en zocht daarmee de verbinding tussen twee kampen.

Het Amsterdamse raadslid Don Ceder van de ChristenUnie ziet King als grote inspiratiebron, zegt hij in dit magazine. King drijft hem om het juiste te doen. Ceder heeft het Amsterdamse armoedebeleid als speerpunt. De politiek moet daarbij ingrijpen, stelt hij. Het raadslid wil werk maken van socialer beleid.

Mounir Samuel probeert in zijn nieuwste boek alle groepen in Nederland met elkaar te verbinden. Hij wil af van het hokjesdenken en vindt dat we nieuwsgieriger naar elkaar moeten zijn en elkaars echte verhaal leren kennen. Dan kun je, volgens Samuel, ook begrip hebben voor mensen met wie je het hartgrondig oneens bent. Zo zou hij bijvoorbeeld begrip kunnen hebben voor Geert Wilders. ‘Want niemand wordt zo geboren’, zegt hij in dit blad.

Ook de stichting Vrede voor Palestina zet zich in voor verbinding: vrede tussen Palestina en Israël. De bestuursleden Nabil Sahhar en Khaled Sa’ad benadrukken dat vrede echter niet kan zonder gerechtigheid. ‘We zouden inderdaad meer donaties kunnen genereren als we foto’s laten zien van Israëlische en Palestijnse kinderen die hand in hand tomaatjes planten. Maar daar willen we vanaf. We willen niet van vrede een business maken.’ In de begintijd waren ook joodse kinderen betrokken bij de activiteiten van de stichting, vertellen ze. ‘Met de bouw van de muur en de verharding van de situatie werd dat onmogelijk. Het zou mooi zijn om de kinderen bij elkaar te brengen, maar wij moeten kiezen voor de meest kwetsbaren en dat zijn de Palestijnse kinderen.’

Dichter bij huis ontstaan verbindingen ook gewoon op straat of in de tram op een zondag, zoals columniste Margrietha Reinders beschrijft. In het Friese Achlum-Hitzum probeert haar collega Margarithe Veen de kerk te verbinden met het leven van alledag. Zo ziet ze jongeren bijvoorbeeld niet in de kerk, maar op andere momenten.

Verbindingen kunnen ontstaan in allerlei verbanden en in allerlei gedaantes. Het gaat niet om de plek, of het tijdstip, maar om het maken en zoeken van die verbinding. Maar dat moet – en daarin geeft de stichting Vrede voor Palestina ons een scherp inzicht – altijd op basis van gerechtigheid en gelijkwaardigheid.

Bas Joosse, eindredacteur

Dit bericht was geplaatst inGeen categorie and tagged , . Bookmark the permalink. Zowel reacties als trackbacks zijn gesloten.
  • Tweede Kamerverkiezingen: wat wil De Linker Wang meegeven?

    Op 22 november zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. GroenLinks en PvdA doen met een gezamenlijke lijst en op basis van een gezamenlijk programma mee met deze verkiezingen. Op dinsdag 5 september wordt het gezamenlijke verkiezingsprogramma gepresenteerd. Vanuit De Linker Wang willen we input meegeven aan dit verkiezingsprogramma. Dat hebben we vooraf gedaan met [lees meer…]

  • Oproep voor waardegedreven politiek

    GroenLinks en PvdA schrijven aan hun eerste, gezamenlijke verkiezingsprogramma. De leden van beide partijen kunnen hiervoor suggesties doen. Door middel van een brief heeft De Linker Wang de gezamenlijke programmacommissie en het bestuur van GroenLinks opgeroepen te kiezen voor waardegedreven politiek als uitgangspunt voor programma en campagne. In september organiseert De Linker Wang een online bijeenkomst [lees meer…]