Expertmeeting over rituele slacht

De Linker Wang hield op 29 september 2016 een expertmeeting over onverdoofde rituele slacht. Joodse en islamitische gesprekspartners en veterinaire deskundigen wisselden van gedachten. Hoe verhouden dierenwelzijn en vrijheid van godsdienst zich tot elkaar?

De politieke discussie bevindt zich in het spanningsveld tussen twee essentiële waarden: dierenwelzijn versus vrijheid van godsdienst. De expertmeeting diende om kennis en inzicht te vergroten om zo de Kamerfracties van GroenLinks te ‘voeden’. Als religiewerkgroep van de partij bracht De Linker Wang vertegenwoordigers van joodse en islamitische gemeenschappen samen met experts en andere belanghebbenden. Zo was bijvoorbeeld de veearts Marien Gerritzen aanwezig. Hij is gepromoveerd in Wageningen op het onderwerp rituele slacht. Eén van de andere aanwezigen was Mohammed Boubkari van de organisatie Groene Moslims.

Bij de opening van de bijeenkomst schetste GroenLinks-senator Ruard Ganzevoort – tot voor kort voorzitter van De Linker Wang – kort de aanleiding. Het gaat volgens hem om het evenwicht tussen essentiële waarden zoals vrijheid van godsdienst, diversiteit en dierenwelzijn – waarden die volgens hem in het DNA zitten van GroenLinks.

Hoe zit het met de onverdoofde rituele slacht in andere Europese landen? Grofweg zijn er vijf verschillende posities: twee uitersten en drie tussenwegen. Het ene uiterste is ‘ja, mits’: onverdoofde rituele slacht is een erkende, reguliere manier van slacht, maar wordt gebonden aan voorwaarden. De Verenigde Staten en Israël hanteren deze benadering. Het andere uiterste is een verbod. Deze benadering is in zwang in onder meer Zweden en Zwitserland.

Lees hier het volledige verslag: Laveren tussen dierenwelzijn en vrijheid van godsdienst

Dit bericht was geplaatst inBijeenkomsten and tagged , , . Bookmark the permalink. Zowel reacties als trackbacks zijn gesloten.
  • Nieuwe positiebepaling van De Linker Wang vastgesteld

    Het bestuur van De Linker Wang heeft de nieuwe positiebepaling vastgesteld, waar het afgelopen jaar aan is gewerkt. We constateerden dat de statuten en huishoudelijk reglement een update nodig hebben. We zijn daarom gestart met het opstellen van een positiebepaling op 1 A4. Met deze positiebepaling blijven we staan in de bedoeling waarmee De Linker Wang [lees meer…]

  • Nieuwjaarsbijeenkomst De Linker Wang 10 februari

    Op vrijdagmiddag 10 februari organiseert De Linker Wang de nieuwjaarsbijeenkomst. Thema van de bijeenkomst is ‘stad en platteland’. Laura Bromet, Jan Huijgen en Lucas Brinkhuis gaan met elkaar en met de aanwezigen in gesprek over de vraag welke waarden centraal moeten staan om de scherpe tegenstellingen die we in 2022 rond stikstof hebben gezien te [lees meer…]