Werkconferentie Zorg: Transitie is nodig, maar het tempo ligt (te) hoog

Bij de werkconferentie ‘Zorg? Daar ga je zelf over!’ werden de aanwezigen bijgepraat over alle transities in de zorg. Tijdens het plenaire deel vertelden vier sprekers over hun ervaringen. Lector ouderenzorg Caroline Smits legde uit hoe de ouderenzorg er uitzag, hoe dat nu is en hoe de toekomst eruit ziet. Die toekomst is er vooral één van zelf doen en zelf kiezen. De wereld verandert, de woonzorgconcepten veranderen mee.

Na Smits was het Saloua Chaara, adviseur sociaal domein in Huizen, die uitlegde hoe de vlag er in Huizen en het Gooi bijhangt met de decentralisaties. ‘We leveren maatwerk, er is dus geen gelijkheid’, zei ze. Will Kranenburg vertelde een persoonlijk verhaal over hoe zij in een particuliere instelling de zorg voor haar zoon inkoopt. Tweede Kamerlid Linda Voortman schetste waar de Tweede-Kamerfractie zich op richt bij de behandeling van de nieuwe wetten: mensen moeten zelf invloed kunnen uitoefenen op hun zorg en er moet altijd een vangnet zijn.

In drie groepen gingen de deelnemers vervolgens uiteen om verder te praten over ouderenzorg, zorg voor mensen met een beperking en zorgtaken voor de gemeenten. De groepen concludeerden dat het tempo van de decentralisaties (te) hoog ligt, hoewel de transitie wel nodig is. Hierbij kan het Centrum voor Jeugd en Gezin nog wel eens heel nuttig zijn.

Zorgconferentie De Linker Wang in Raadzaal Hilversum
Werkconferentie zorg in Raadzaal Hilversum

Het slotwoord was aan Linda Voortman, die zich vooral zorgen maakt over de veranderingen gecombineerd met het tempo van de bezuinigingen. ‘Op voorhand zeggen dat het goedkoper moet, werkt nu niet.’ Gemeenten maken onderling andere keuzes: daarin ligt nog een rol voor de lokale vertegenwoordigers: om de uitgangspunten van GroenLinks uit te dragen, was de afsluitende boodschap.

De werkconferentie werd gehouden op 30 november 2013 in de raadzaal van het Raadhuis te Hilversum.


Geplaatst

in

door