Webinar: “De leugen regeert als nooit tevoren!”

Op zaterdag 24 april organiseert De Linker Wang een webinar over waarheid en leugens in tijden van fake news. 

Een zeer actueel thema waarop we samen met twee deskundige inleiders willen inzoomen: met Rens Vliegenthart – hoogleraar Media en Samenleving aan de Universiteit van Amsterdam – en James Kennedy – hoogleraar Moderne Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht.

Het webinar vindt plaats van 10.00u tot 12.00u via Zoom.

Rens Vliegenthart zal ingaan op de (digitale) campagnes van politieke partijen bij de afgelopen Kamerverkiezingen. In hoeverre worden kiezers in dit soort campagnes beïnvloed met sturende of zelfs onjuiste informatie? Op welke manier worden kiezers bereikt op sociale media en hoe zoeken politieke partijen daarbij specifieke doelgroepen op met een op die groepen toegespitste boodschap? De berichten op bijvoorbeeld Facebook zijn voor anderen afgeschermd en partijen kunnen hier rechtstreeks contact zoeken met kiezers in plaats van gefilterd door de media. De afgelopen weken heeft Rens met een onderzoeksteam bij circa duizend kiezers geanalyseerd wat voor berichten zij onder ogen krijgen en hoe zij hiermee omgaan. In deze bijdrage komt ook de vraag aan de orde welke verantwoordelijkheid sociale mediaplatforms zelf hebben om de verspreiding van fake news op te sporen en tegen te gaan. 

James Kennedy zal in zijn bijdrage terugkijken en de actualiteit beschouwen. Hoe betrouwbaar zijn onze politici? Spreken zij de waarheid als die hen uitkomt en gebruiken zij een leugentje om bestwil als instrument voor machtsbehoud? Dit thema gaat terug tot de Griekse oudheid, maar is sinds de opkomst van het populisme weer uiterst actueel. Transparantie, openheid, verantwoording, cancelcultuur zijn de begrippen die het debat over de kwaliteit van het openbaar bestuur beheersen. Wat waarheid is en wat een leugen verschilt per context en heeft ook totaal verschillende repercussies. President Trump loog tijdens zijn bewind gemiddeld 21 keer per dag zonder dat hij ter verantwoording werd geroepen. Premier Rutte loog tijdens de gesprekken met politieke verkenners ‘naar eer en geweten’ dat zijn geheugen hem in de steek liet en moest voor zijn politieke leven vechten.

Aansluitend aan de bijdrage van Rens en James gaan we met de sprekers en met elkaar in gesprek over dit thema.

Praktische informatie:

 • Datum: 24 april
 • Tijd: 10.00u tot 12.00u
 • Het webinar vindt online plaats via Zoom. Na aanmelding krijg je de link toegestuurd.
 • Aanmelden: via administratie@linkerwang.nl
Dit bericht was geplaatst inGeen categorie and tagged , , , . Bookmark the permalink. Zowel reacties als trackbacks zijn gesloten.
 • Over de Linker Wang

  De Linker Wang is de werkgroep voor religie en politiek van GroenLinks en staat voor politiek met compassie. De Linker Wang wil vanuit religieuze en levensbeschouwelijke bronnen de compassie met mens en leefomgeving omzetten in politiek handelen. We doen dat door te informeren en door gesprek te faciliteren.

 • Nieuwjaarsbijeenkomst 2021

  De Linker Wang organiseert op zondagmiddag 24 januari 2021 een online nieuwjaarsbijeenkomst. U bent van harte uitgenodigd. Tijdens het inhoudelijk deel van de bijeenkomst gaat Kauthar Bouchallikht – de eerste zichtbare moslima kandidaat op een verkiesbare plaats (wat niet onopgemerkt bleef) – delen hoe ze – indien verkozen – zal bijdragen aan een duurzaam en [lees meer…]

 • Gaat de Palestijnse droom in rook op? video

  Op zaterdag 24 oktober organiseerden we de bijeenkomst ‘Gaat de Palestijnse droom in rook op?’, ter gelegenheid van het afscheid van Theo Brand als hoofdredacteur. Oorpspronkelijk was het als een live evenement gepland, maar uiteindelijk toch online. Helaas ging de uitzending niet naar wens. De opname van de bijeenkomst mét goede geluidskwaliteit is nu beschikbaar. [lees meer…]