Redactioneel – Bas Joosse

‘Dit is helemaal verkeerd. Ik zou hier niet moeten zijn’: het zijn de eerste woorden van een zestienjarige die de afgelopen maanden de wereld verbaasde. Velen zullen de speech van Greta Thunberg bij de Verenigde Naties gezien hebben. Cartoonist Maarten Wolterink geeft de boodschap nog even heel treffend weer. Na Thunbergs speech zag ik nog een ander filmpje, waarop haar reactie te zien is als president Trump toch ineens op de conferentie blijkt te zijn. Haar gezicht verandert van vrolijk naar een mengeling van afschuw en woede.

De boodschap die Thunberg uitdraagt, stuit in sommige kringen op diezelfde afschuw en woede. Ze raakt bij een groep mensen een behoorlijk gevoelige snaar. Tegelijkertijd hebben wetenschappers al jaren dezelfde boodschap; maar zij krijgen minder zichtbare kritiek. Ligt het eraan dat hun werk minder zichtbaar is, of voelt simpelweg het feit dat een zestienjarige de wereldleiders er verbaal van langs geeft, als een bedreiging?

Verderop in dit blad kraakt economisch geograaf Tjirk van der Ziel wel een kritische noot rond de actiebereidheid van de jongere generatie. ‘De jonge generatie geeft mij hoop, tegelijk vraag ik me af hoe diep het gaat’, zegt hij. Dat is een vraag die nu nog niet te beantwoorden is.

Het afgelopen jaar schreef ik voor mijn werk veel over duurzaamheid. Dat is een breed spectrum, van zonnepanelen en duurzaam waterbeheer tot toekomstbestendig leiderschap en het beperken van de opwarming van de aarde. De berichten in die laatste categorie hadden vrijwel altijd dezelfde strekking: ‘we’ doen wereldwijd niet genoeg om de opwarming te beperken.

Soms bekroop mij bij het schrijven van zo’n artikel een gelaten gevoel: de boodschap verandert niet en blijft negatief, moet je ‘m dan blijven herhalen? Hoewel ik daar wel aan twijfelde, zeg ik nu toch volmondig ja. De kracht zit ‘m immers in de herhaling en herhalen is ook een manier van bewustwording. Bewustwording dat we nog lang niet genoeg doen, hoe groot de duurzame en ambities van de Nederlandse overheid ook zijn. In 2020 moeten alle Europese landen 14 procent van hun energievoorziening uit duurzame bronnen halen. In 2017 liepen we daar als Nederland ver op achter: slechts 6 procent van de energie werd duurzaam opgewekt. Van alle landen in de Europese Unie deed alleen Luxemburg het slechter.

Kunnen we meer doen? Ja, dat kan. Maar veel hangt nu nog af van de regering Rutte, omdat die het beleid moet maken. De komende jaren komen er meer subsidies om de CO2-uitstoot te verminderen en elektrisch rijden te promoten. Maar die subsidies zijn er niet van vandaag op morgen. Is ‘lijdzaam’ afwachten dan ons deel? Nee, laten we vooral actie blijven voeren; zoals eind september wereldwijd gebeurde. Want één ding is zeker: we moeten iets doen en afwachten is daarbij de slechtste optie.

Dit bericht was geplaatst inGeen categorie and tagged . Bookmark the permalink. Zowel reacties als trackbacks zijn gesloten.
 • Over de Linker Wang

  De Linker Wang is de werkgroep voor religie en politiek van GroenLinks en staat voor politiek met compassie. De Linker Wang wil vanuit religieuze en levensbeschouwelijke bronnen de compassie met mens en leefomgeving omzetten in politiek handelen. We doen dat door te informeren en door gesprek te faciliteren.

 • Nieuwjaarsbijeenkomst De Linker Wang: is religie van rechts?

  Op 18 januari organiseert De Linker Wang een nieuwjaarsbijeenkomst in Utrecht. Tijdens de bijeenkomst gaat het over de vraag of religie van rechts is en hoe links hierop kan reageren. De bijeenkomst begint om 14.30 uur.

 • Wie bepaalt straks of je sterven mag?

  De Linker Wang organiseert op zaterdagmiddag 2 november in Utrecht een debat over euthanasie en dementie. Het debat begint om 15.00 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur.

 • Aanmelden voor nieuwsbrief

 • Volg ons!

 • Tweets

  • Videoboodschap vanuit quarantaine: ‘Samen in vertrouwen’ — Gezamenlijke oproep van dertien religieuze en levensbesc… https://t.co/KeT7K3Lbaf - ongeveer 7 dagen geleden
  • Corona en racisme: een beschamend facet van de pandemie — Net als het eigenlijke virus, blijft ‘coronaracisme’ niet… https://t.co/juMnCHAJLR - ongeveer 1 week geleden
  • Demonstratie tegen racisme gaat vandaag door. Manifestatie vindt zaterdagmiddag 21 maart online plaats met een live… https://t.co/YzDJnafRA5 - ongeveer 2 weken geleden
  • Draadje over de ruk naar rechts bij partij-ideoloog Beekers van de @christenunie: wélk geloof geef je een stem?👇🏼 https://t.co/G6hu9CSCoQ - ongeveer 4 weken geleden