Hoe Covid-19 ook de burgerrechten besmet

Natuurlijk, het bedwingen van de corona-epidemie vraagt om stevige maatregelen. Maar even natuurlijk vragen deze ingrijpende maatregelen om kritische reflectie. Daarvoor organiseert De Linker Wang op zaterdag 26 september een webinar met verschillende deskundigen en Kathalijne Buitenweg van GroenLinks.

De volgende sprekers nemen deel (onderaan de pagina staat een toelichting op de sprekers):

 • Marjolein Lanzing (techniekfilosoof en docent aan de UvA)
 • Kathalijne Buitenweg (vice-fractievoorzitter GroenLinks in de Tweede Kamer)
 • Bart Jacobs (hoogleraar computerbeveiliging Radboud Universiteit)
 • Irena Rosenthal (universitair docent aan de Rechtenfaculteit van de UvA)

Met deze sprekers gaan we in gesprek over de genomen maatregelen. Maatregelen die nu zijn vastgelegd in noodverordeningen en straks in de ‘Coronawet’. Maatregelen die diep en blijvend ingrijpen in vrijheden van burgers. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de quarantaine-plicht. Ook gaan we in gesprek over de inzet van technologie, zoals de Corona-app. Een app om burgers te kunnen volgen, te herkennen en te controleren. Is Nederland sluipenderwijs op weg naar een surveillancestaat?

Onderaan deze pagina vind je een nadere toelichting op de inhoud van het webinar.

Het webinar vindt plaats via de videotool Zoom. Na aanmelding ontvang je, vooraf aan het webinar, een link voor deelname.

Praktische informatie:

 • Datum: zaterdag 26 september
 • Tijd: 10.00u tot 12.00u
 • Locatie: via Zoom (link ontvang je na aanmelding)
 • Aanmelden: mail aan administratie@linkerwang.nl

Inhoudelijke toelichting:

Na de uitbraak van het coronavirus heeft het kabinet in het afgelopen half jaar in snel tempo allerlei noodmaatregelen ingevoerd om verspreiding in te dammen. Deze maatregelen hebben bijwerkingen. Zo waarschuwen juristen voor een tendens naar ‘decretenbestuur’, waarbij ministers mogen handelen zonder de gebruikelijke parlementaire controle. De meeste nu al geldende beperkingen grijpen diep in op de grondwettelijke vrijheden van burgers. Denk daarbij aan de verplichte mondkapjes in het openbaar vervoer en overheidsgebouwen. Aan de wettelijke plicht om afstand te houden. Aan het vergaand inzetten van technologie om burgers te kunnen volgen. En aan het verzamelen van data zonder garantie dat er geen misbruik van gemaakt wordt.

Al deze noodmaatregelen gaan binnenkort wet worden. Een wet met nog onbekende looptijd en het risico dat deze telkens eenzijdig door het kabinet verlengd kan worden. Bovendien is het een kwestie van tijd tot de corona-app beschikbaar komt. Een app die “gratis” gebruik gaat maken van de infrastructuur van Google en Apple. Tenslotte is, door de stijging van het aantal besmettingen, het kabinet voorstander van het verplicht in quarantaine laten gaan van burgers die mogelijk met het virus in aanraking zijn gekomen. Verplicht wil zeggen: verregaande, individuele controle. Is Nederland sluipenderwijs op weg naar een surveillancestaat?

Toelichting op de sprekers:

We gaan met de volgende sprekers in gesprek:

 • Marjolein Lanzing, techniekfilosoof en docent aan de UvA. Zij zal ingaan op de ethische aspecten van self-tracking technologie zoals de digitale sporthorloges, de gezondheids- en corona-apps, Tinder etc.
 • Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit. Hij zal ingaan op privacy als sociale waarde en voorwaarde voor vrijheid.
 • Irena Rosenthal, universitair docent aan de Rechtenfaculteit van de UvA. Zij zal ingaan op het verzamelen van data, op machtsmisbruik door overheden en schending van grondrechten
 • Kathalijne Buitenweg, vice-fractievoorzitter GroenLinks in de Tweede Kamer. Zij zal ingaan op de politieke implicaties van een maatschappij waar technologische controle de burgerlijke vrijheid bedreigt.
Dit bericht was geplaatst inBijeenkomsten and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Zowel reacties als trackbacks zijn gesloten.
 • Over de Linker Wang

  De Linker Wang is de werkgroep voor religie en politiek van GroenLinks en staat voor politiek met compassie. De Linker Wang wil vanuit religieuze en levensbeschouwelijke bronnen de compassie met mens en leefomgeving omzetten in politiek handelen. We doen dat door te informeren en door gesprek te faciliteren.

 • Gaat de Palestijnse droom in rook op?

  Debat over de toekomst van Israël en Palestina ZATERDAG 24 OKTOBER 2020 – ONLINE EVENT! Zaterdag 24 oktober organiseert De Linker Wang een debat over de toekomst van Israël en Palestina, met als titel ‘Gaat de Palestijnse droom in rook op?’. Onder andere Raoul Heertje en Frans Bromet nemen deel aan het gesprek. Tijdens de [lees meer…]

 • Uitreiking Ab Harrewijnprijs

  De jury van de Ab Harrewijn Prijs heeft vijf personen en hun projecten bekend gemaakt die dit jaar meedingen naar de prijs. De bekendmaking van de Ab Harrewijn Prijs 2020 zal plaatsvinden op donderdag 10 september vanaf 15.00 uur in de Pauluskerk te Rotterdam, Mauritsweg 20. Ga voor meer informatie naar abharrewijnprijs.nl

 • Aanmelden voor nieuwsbrief

 • Volg ons!

 • Tweets

  • We verwelkomen de nieuwe hoofdredacteur van De Linker Wang @lucasbrinkhuis die de brug tussen Politiek, Religie en… https://t.co/j0r8eJRYPW - ongeveer 2 days geleden
  • Ook nemen we afscheid van Bas Roufs die ook vele jaren zich heeft ingezet voor De Linker Wang - ongeveer 2 days geleden
  • @mjgbrand1972 "Palestijnse levens doen er toe omdat alle levens ertoe doen" - ongeveer 2 days geleden
  • @mjgbrand1972: "Deze middag ging over hoe we als mensen samenleven, daar gaat De Linker Wang ook over!" https://t.co/EVTDjMjD7Z - ongeveer 2 days geleden