Gaat de Palestijnse droom in rook op?

Debat over de toekomst van Israël en Palestina

ZATERDAG 24 OKTOBER 2020 IN UTRECHT

Zaterdag 24 oktober organiseert De Linker Wang een debat over de toekomst van Israël en Palestina, met als titel ‘Gaat de Palestijnse droom in rook op?’. Onder andere Raoul Heertje en Frans Bromet nemen deel aan het gesprek. Tijdens de bijeenkomst wordt afscheid genomen van Theo Brand, die 10 jaar hoofdredacteur van het magazine De Linker Wang is geweest. De bijeenkomst zal zowel digitaal als fysiek plaatsvinden. In Utrecht kan de bijeenkomst door 40 personen worden bijgewoond.

Na de dood op 25 mei van George Floyd door politiegeweld is overal in Amerika het verzet tegen racisme weer opgebloeid onder het motto: ‘We can’t breathe’. Dat verzet breidde zich over de hele wereld uit via massale betogingen en ook in Nederland kwamen tienduizenden op de been om te demonstreren. Twee maanden eerder werd in vrijwel volledige stilte op de bezette Westelijke Jordaanoever een dramatische mijlpaal gepasseerd: in het stadje Beita viel de tienduizendste Palestijnse dode in het Israëlisch-Palestijnse conflict sinds het jaar 2000. Het slachtoffer was de 15-jarige Muhammad Abd al-Karim Hamayel.

Ook Palestijnen kunnen al decennia lang niet ademen en dreigt hun de adem nog verder afgesneden te worden. Onder de paraplu van de VS, neemt de extreem-nationalistische regering van Netanyahu stappen om grote delen van de Westbank te annexeren en zo geruisloos een tweestatenoplossing definitief onmogelijk te maken. Voeg daarbij het voortgaande structurele geweld tegen Palestijnen, de dagelijkse schendingen van mensenrechten, het degraderen tot tweederangs burgers, terwijl de wereld wegkijkt en de vraag is gerechtvaardigd: stikken de Palestijnse aspiraties een stille dood?

Daarover een gesprek o.l.v. Job de Haan met de programmamakers Raoul Heertje en Frans Bromet die eerder dit jaar in Israël een tv-serie maakten over de vraag: is verzoening tussen Israëli’s en Palestijnen een holle frase geworden of is er toch nog zoiets mogelijk? Zij zullen fragmenten uit hun reisdocumentaire laten zien.
Verder praten mee o.a. Nabil Sahhar, voorzitter van Vrede voor Palestina, Jaap Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid, en Bram van Ojik van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks zal het standpunt van de partij inbrengen. Rena Netjes, arabiste en onderzoeksmedewerkster van Clingendael, het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen in Den Haag, zal een column verzorgen.

Tijdens de bijeenkomst wordt tevens afscheid genomen van Theo Brand, die tien jaar lang hoofdredacteur was van het magazine De Linker Wang en eindredacteur wordt van het online-platform NieuwWij.

De bijeenkomst vindt op 24 oktober in de middag plaats in het Stadsklooster in Utrecht en kan ook digitaal bijgewoond worden. In Utrecht is ruimte voor 40 personen.

Aanmelding voor deelname aan de bijeenkomst (zowel fysiek als digitaal) kan door een mail te sturen aan: administratie@linkerwang.nl

Dit bericht was geplaatst inBijeenkomsten, Nieuws and tagged , , , . Bookmark the permalink. Zowel reacties als trackbacks zijn gesloten.
 • Over de Linker Wang

  De Linker Wang is de werkgroep voor religie en politiek van GroenLinks en staat voor politiek met compassie. De Linker Wang wil vanuit religieuze en levensbeschouwelijke bronnen de compassie met mens en leefomgeving omzetten in politiek handelen. We doen dat door te informeren en door gesprek te faciliteren.

 • Gaat de Palestijnse droom in rook op?

  Debat over de toekomst van Israël en Palestina ZATERDAG 24 OKTOBER 2020 IN UTRECHT Zaterdag 24 oktober organiseert De Linker Wang een debat over de toekomst van Israël en Palestina, met als titel ‘Gaat de Palestijnse droom in rook op?’. Onder andere Raoul Heertje en Frans Bromet nemen deel aan het gesprek. Tijdens de bijeenkomst [lees meer…]

 • Uitreiking Ab Harrewijnprijs

  De jury van de Ab Harrewijn Prijs heeft vijf personen en hun projecten bekend gemaakt die dit jaar meedingen naar de prijs. De bekendmaking van de Ab Harrewijn Prijs 2020 zal plaatsvinden op donderdag 10 september vanaf 15.00 uur in de Pauluskerk te Rotterdam, Mauritsweg 20. Ga voor meer informatie naar abharrewijnprijs.nl

 • Aanmelden voor nieuwsbrief

 • Volg ons!

 • Tweets

  • Interessante bijeenkomst! https://t.co/C4qVP8Zobs - ongeveer 5 days geleden
  • En we beginnen nu! #Covid19 #corona #burgerrechten #webinar https://t.co/rQ9BTdakaq - ongeveer 5 days geleden
  • Het is via Zoom - covid-proof!, zaterdag 26/9, 10-12u. Link krijg je na aanmelden. #Covid19 #corona #burgerrechten #webinar - ongeveer 7 days geleden
  • Het is overmorgen! Ben jij erbij? Over Covid19& burgerrechten. Aanmelden kan nog (klik op link in tweet hieronder).… https://t.co/ZwvbGkidBj - ongeveer 7 days geleden