Gaat de Palestijnse droom in rook op?

Debat over de toekomst van Israël en Palestina

ZATERDAG 24 OKTOBER 2020
in het nieuwe hoofdkantoor van GroenLinks in Utrecht

Zaterdag 24 oktober organiseert De Linker Wang een debat over de toekomst van Israël en Palestina, met als titel ‘Gaat de Palestijnse droom in rook op?’. Onder andere Raoul Heertje en Frans Bromet nemen deel aan het gesprek. Tijdens de bijeenkomst wordt afscheid genomen van Theo Brand, die 10 jaar hoofdredacteur van het magazine De Linker Wang is geweest.

Na de dood op 25 mei van George Floyd door politiegeweld is overal in Amerika het verzet tegen racisme weer opgebloeid onder het motto: ‘We can’t breathe’. Dat verzet breidde zich over de hele wereld uit via massale betogingen en ook in Nederland kwamen tienduizenden op de been om te demonstreren. Twee maanden eerder werd in vrijwel volledige stilte op de bezette Westelijke Jordaanoever een dramatische mijlpaal gepasseerd: in het stadje Beita viel de tienduizendste Palestijnse dode in het Israëlisch-Palestijnse conflict sinds het jaar 2000. Het slachtoffer was de 15-jarige Muhammad Abd al-Karim Hamayel.

Ook Palestijnen kunnen al decennia lang niet ademen en dreigt hun de adem nog verder afgesneden te worden. Onder de paraplu van de VS, neemt de extreem-nationalistische regering van Netanyahu stappen om grote delen van de Westbank te annexeren en zo geruisloos een tweestatenoplossing definitief onmogelijk te maken. Voeg daarbij het voortgaande structurele geweld tegen Palestijnen, de dagelijkse schendingen van mensenrechten, het degraderen tot tweederangs burgers, terwijl de wereld wegkijkt en de vraag is gerechtvaardigd: stikken de Palestijnse aspiraties een stille dood?

Daarover een gesprek o.l.v. Job de Haan met de programmamakers Raoul Heertje en Frans Bromet die eerder dit jaar in Israël een tv-serie maakten over de vraag: is verzoening tussen Israëli’s en Palestijnen een holle frase geworden of is er toch nog zoiets mogelijk? Zij zullen fragmenten uit hun reisdocumentaire laten zien.
Verder praten mee o.a. Nabil Sahhar, voorzitter van Vrede voor Palestina, Jaap Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid, en een politicus van GroenLinks zal het standpunt van de partij inbrengen.
Rena Netjes, arabiste en onderzoeksmedewerkster van Clingendael, het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen in Den Haag, zal een column verzorgen.

Tijdens de bijeenkomst wordt tevens afscheid genomen van Theo Brand, die tien jaar lang hoofdredacteur was van het magazine De Linker Wang en eindredacteur wordt van het online-platform NieuwWij.

De bijeenkomst vindt op 24 oktober in de middag plaats in Utrecht.

Dit bericht was geplaatst inBijeenkomsten, Nieuws and tagged , , , . Bookmark the permalink. Zowel reacties als trackbacks zijn gesloten.
 • Over de Linker Wang

  De Linker Wang is de werkgroep voor religie en politiek van GroenLinks en staat voor politiek met compassie. De Linker Wang wil vanuit religieuze en levensbeschouwelijke bronnen de compassie met mens en leefomgeving omzetten in politiek handelen. We doen dat door te informeren en door gesprek te faciliteren.

 • Gaat de Palestijnse droom in rook op?

  Debat over de toekomst van Israël en Palestina ZATERDAG 24 OKTOBER 2020 in het nieuwe hoofdkantoor van GroenLinks in Utrecht Zaterdag 24 oktober organiseert De Linker Wang een debat over de toekomst van Israël en Palestina, met als titel ‘Gaat de Palestijnse droom in rook op?’. Onder andere Raoul Heertje en Frans Bromet nemen deel [lees meer…]

 • Reactie DLW op GL motie over BDS

  Binnen GroenLinks vindt momenteel een digitale stemming plaats over een aantal voorstellen die anders op het congres aan de orde zouden zijn geweest, waaronder een motie van de Werkgroep Midden-Oosten over de BDS-beweging. Als bestuur van De Linker Wang hebben we met verwondering kennis genomen van de stevige woorden (‘met klem’) en de argumentatie waarmee het [lees meer…]

 • Aanmelden voor nieuwsbrief

 • Volg ons!

 • Tweets

  • Nieuwe editie verschenen van magazine De Linker Wang. Een selectie aan artikelen staat online via deze link👉… https://t.co/vE1HQqk42r - ongeveer 1 maand geleden
  • Voor bijzonder hoogleraar diaconaat Thijs Tromp is diaconaat het hart van de kerk. Met betekenisvolle ontmoetingen… https://t.co/sHMeSquS2f - ongeveer 1 maand geleden
  • "Durf te knokken voor wat kwetsbaar is." Theo Brand neemt afscheid als hoofdredacteur van De Linker Wang. Bas Joos… https://t.co/0QRtNBdjEb - ongeveer 1 maand geleden
  • Rituelen in coronatijd. Yvonne Brink: "Een nationaal herdenkingsmoment voor de coronatijd is het overwegen waard."… https://t.co/KryhSWVS9i - ongeveer 1 maand geleden