Vanwaar die weerzin tegen links?

Themabijeenkomst om het nieuwe jaar in te luiden op zaterdag 3 februari 2024 in Utrecht

De Tweede Kamerverkiezingen waren qua zetelwinst voor GroenLinks/PvdA een succes. Ronduit teleurstellend was het monsterresultaat voor (extreem)rechts. Wat verder opviel was de vijandige houding in de campagne tegenover links, met name tegenover Frans Timmermans. Het ging zelfs zover dat VVD-leider Yesilgöz, die geen enkele partij wilde uitsluiten, dit na 22 november alsnog deed. En niet de PVV, zoals je zou verwachten. Nee, GroenLinks/PvdA was haar doelwit. Ze vertegenwoordigde daarmee een breed levende weerzin waarmee links in de campagne op veel manieren en platforms te maken kreeg. Links lijkt te staan voor ‘zuur, hypocriet, drammerig, elitair’. Waar komt dat beeld vandaan en hoe zorgen we dat de kiezer zich weer herkent in links?

Op zaterdag 3 februari willen we elkaar een hoopvol en strijdbaar 2024 toewensen, maar ook in de spiegel kijken en analyseren waarom ‘links’ buiten de eigen aanhang haast een scheldwoord lijkt. Te gast is socioloog en politicoloog Merijn Oudenampsen (1979), die in 2018 promoveerde op het gedachtegoed achter de Fortuyn-revolte. Hij verzorgt de inleiding. Daarna gaan we in groepjes en plenair met elkaar in gesprek over het thema. Hoe kan links weer een verbindende kracht worden in de samenleving is een van onze vragen.

We hebben enkele politieke en religieuze jongerenorganisaties uitgenodigd om met ons dit gesprek te voeren.

Praktische informatie:

Datum: zaterdag 3 februari
Tijd: 14.00 tot 16.00 uur, met aansluitend een borrel
Locatie: Huis van Vrede, Trumanlaan 70 – 72 in Utrecht
Kosten: deelname is gratis, opgeven vooraf is vereist en kan via administratie@linkerwang.nl


Geplaatst

in

door