Nieuwjaarbijeenkomst De Linker Wang

‘Als het leven onzinnig is, hoe zullen wij leven?’

De Linker Wang houdt op zaterdag 26 januari 2019 een nieuwjaarsbijeenkomst over de zin van het leven met Sanneke de Haan en Rikko Voorberg. De bijeenkomst begint om 15.00 uur op het Landelijk Bureau van GroenLinks, Oudegracht 312 in Utrecht. Het volledige programma ziet er als volgt uit:

14.30 uur inloop
15.00 uur debat
16.15 uur borrel
17.30 uur einde

Het is niet een vraag die alleen theologen en filosofen al eeuwenlang bezighoudt, ieder mens loopt er van tijd tegen aan: ‘Wat is de zin van het leven?

Sinds september staat deze vraag weer in het middelpunt van het publieke debat. Toen publiceerde redacteur Fokke Obbema zijn verhaal ‘Even dood’ in de Volkskrant. Over zijn plotselinge hartstilstand, de weg terug zonder hersenschade en zijn zoektocht naar de zin van het leven die begon met een bijna-doodervaring.

Binnen een paar dagen kreeg hij meer dan vijfhonderd reacties van lezers, waarop hij besloot een keur aan Nederlanders te interviewen, in een serie die nog altijd doorloopt. Als bestuur van De Linker Wang willen we een bijdrage aan het debat te leveren als goed voornemen voor het jaar 2019. Daartoe hebben wij twee sprekers uitgenodigd van wie het bestaan van de een zich afspeelt binnen de muren van de wetenschap en de ander zich dagelijks overgeeft aan de zelfkant van onze samenleving:

nieuwjaarsbijeenkomst2019_sanneke-de-haan Sanneke de Haan is filosoof en verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Ze doet onderzoek op het grensvlak van filosofie en psychiatrie. Haar stellingname: ‘Het leven, ons bestaan heeft geen zin, het bergt geen hoger doel in zich. Maar… als dat zo is, hoe kunnen wij daar mee leven? Wat geeft ons houvast? En hoe bepaal je dan wat een goede manier van leven is?’

 

 

 

 

nieuwjaarsbijeenkosmt2019_rikko-voorberg Rikko Voorberg is theoloog, theatermaker, schrijver, columnist en activist. Hij stelt: ‘De vraag naar het nut van het leven is misschien zinloos, daar tegenover staat dat de vraag naar de hoop en de deugd essentieel is. Woede en frustratie kunnen je leiden naar het goede. En uiteindelijk is niet het resultaat doorslaggevend maar de poging, het begin, het experiment zelf’.

 

Het debat zal worden geleid door theoloog en journalist Job de Haan, bestuurslid van De Linker Wang. Aanmelden voor de bijeenkomst wordt op prijs gesteld, via een berichtje naar administratie@linkerwang.nl

Dit bericht was geplaatst inNieuws and tagged , . Bookmark the permalink. Zowel reacties als trackbacks zijn gesloten.
 • Over de Linker Wang

  De Linker Wang is de religiewerkgroep van GroenLinks en staat voor politiek met compassie. We laten ons inspireren door mensen voor wie geloof of spiritualiteit bijdraagt aan duurzaamheid, vrede en gerechtigheid.
  Religie kan inspireren tot samenwerking maar ook tot tegenspraak en kritiek. Het gesprek hierover voeren we in ons magazine en tijdens debatten en ontmoetingen.

 • Nieuwjaarbijeenkomst De Linker Wang

  De Linker Wang houdt op zaterdag 26 januari een nieuwjaarsbijeenkomst over de zin van het leven met filosoof Sanneke de Haan en theoloog Rikko Voorberg. De bijeenkomst begint om 15.00 uur op het Landelijk Bureau van GroenLinks, Oudegracht 312 in Utrecht.

 • Interview kerkasiel-dominee Axel Wicke

  Door zijn afkomst en familie voelt de Haagse dominee Axel Wicke zich verplicht om een Armeens gezin kerkasiel te bieden. In een interview met het Algemeen Dagblad vertelt hij over zijn drijfveren.

 • Aanmelden voor nieuwsbrief

 • Volg ons!

 • Tweets

  • Zondag 10 maart: #Klimaatmars voor de toekomst van onze planeet 🌎 Be there and join! https://t.co/2EBpwi7ku0 - ongeveer 4 uur geleden
  • Wil jij tijdens de Vredesweek 2019 ook aan de slag voor vrede? Kom dan naar een van de PAX Inspiratiedagen in Amers… https://t.co/dA67HXFkKl - ongeveer 4 uur geleden
  • Antisemitisme is in Duitsland vooral wit van kleur en komt van eigen bodem https://t.co/pmD6bPKDkc - ongeveer 17 uur geleden
  • ‘Populisme is een taboe in de kerk,’ zegt predikant Joost Röselaers in een interview voor @nieuwwij. Ook benoemt hi… https://t.co/XjqeOd4f7F - ongeveer 1 dag geleden