Redactioneel, oktober 2013

Spiritualiteit en innerlijke motivatie zijn onmisbaar in de politiek. Dat zegt filosoof en theoloog Eduard van Zuijlen in een interview met Herman Radstake in dit nummer van De Linker Wang. Van Zuijlen is burgemeester van Menterwolde en was interim-partijvoorzitter van GroenLinks en ziet veel kansen voor zijn partij.
Van Zuijlen blijkt een vrijgevochten en ondogmatisch mens te zijn die tegelijk oog heeft voor sociale cohesie. Want, zo stelt hij: ‘Religies zijn belangrijk in de samenleving en voor de politiek omdat kerken en moskeeën mensen kunnen bereiken en verbinden, sociaal isolement kunnen voorkomen.’
Hij vertelt dat zijn spiritualiteit in de loop der tijd veranderd is. Was het vroeger voor hem een stelsel van geloofsuitspraken, tegenwoordig is het een werkwoord: ‘Iets wat je doet, zonder exclusiviteit van een stelsel.’ Mede om die reden heeft hij het kerkelijk instituut achter zich gelaten.
Toch zijn kerken niet uitsluitend met zichzelf bezig – of met het bewaken van leerstellingen. Dat blijkt uit het artikel van Marianne Mak over de komende assemblee van de Wereldraad van Kerken in Busan (Zuid-Korea). Het zoeken naar een nieuwe economische wereldorde staat op de agenda van de assemblee waar vertegenwoordigers van 315 kerkgenootschappen uit de hele wereld elkaar deze maand zullen treffen.
Nederlands delegatielid Kees Nieuwerth vertelt dat ‘Busan’ huiswerk oplevert. ‘Nederland is één van de landen met de grootste ecologische voetafdruk, we hebben een hoge kooldioxide uitstoot en op dit moment het slechtste klimaatbeleid binnen de Europese Unie.’ GroenLinks lijkt hiermee een voor de hand liggende politieke partner te zijn voor de kerken in Nederland, als zij concreet invulling willen geven aan hun spiritueel gemotiveerde idealen.
Enis Odaci doet in zijn eerste column getiteld ‘Imam Rutte’ een interessante voorzet. Zijn stelling: laten we van de economie geen nieuwe religie maken. Enis woont in Hengelo en is oprichter van stichting Humanislam. Samen met predikant Herman Koetsveld vormt hij Koetsveld&Odaci, partners voor christelijke-islamitische kennisuitwisseling en advisering (www.koetsveld-odaci.nl). Als redactie zijn we blij dat Enis in ons blad zijn licht wil laten schijnen over de actualiteit.
Zoals onze nieuwe columnist met zijn verwijzing naar ouderwetse imams impliciet de ambivalentie van zijn godsdienst aanstipt, zo doen Wielie Elhorst en Christina Lammer dat ook in hun artikelen over homo-emancipatie en vrouwenemancipatie. Hier blijkt ambivalentie vooral een kracht te zijn. Religie biedt ruimte aan een persoonlijke invulling, zo schrijft Lammer die zichzelf als niet-gelovig beschouwt. Ook wat Elhorst schrijft en laat zien, is daar een levend bewijs van. Wie of wat is de bron van jouw vrijheid?

 • Over de Linker Wang

  De Linker Wang is de religiewerkgroep van GroenLinks en staat voor politiek met compassie. We laten ons inspireren door mensen voor wie geloof of spiritualiteit bijdraagt aan duurzaamheid, vrede en gerechtigheid.
  Religie kan inspireren tot samenwerking maar ook tot tegenspraak en kritiek. Het gesprek hierover voeren we in ons magazine en tijdens debatten en ontmoetingen.

 • Zeventig jaar Wereldraad van Kerken

  De Wereldraad van Kerken bestaat zeventig jaar. Dat wordt op 23 augustus gevierd in Amsterdam, de stad waar de organisatie in 1948 ook werd opgericht. Het eerste deel van de dag bestaat uit een pelgrimage van gerechtigheid en vrede door de stad. Vanaf 16.00 uur is er een viering in de Nieuwe Kerk in Amsterdam [lees meer…]

 • Waken in de Lijdenstijd bij Schiphol

  In de tijd voor Pasen waken kerken uit Amsterdam en omgeving bij het Justitieel Complex Schiphol om de gevangenen die daar vastzitten, een hart onder de riem te steken. De wakes beginnen op Aswoensdag 14 februari.

 • Aanmelden voor nieuwsbrief

 • Volg ons!

 • Tweets

  • Theo Brand over de Evangelische Volkspartij (EVP), één van de voorlopers van #GroenLinks en zijn droom over geïnspi… https://t.co/w6heNvrOwa - ongeveer 6 uur geleden
  • Amnesty International: ‘De dood van zes Palestijnen binnen slechts 24 uur is een gruwelijke demonstratie van buiten… https://t.co/J4JGm9yRGw - ongeveer 19 uur geleden
  • Fundamentele kritiek op studie naar salafistische moskeeën https://t.co/Uwj6SownjD @janjaapderuiter - ongeveer 2 dagen geleden
  • Halil Ibrahim Karaaslan, woordvoerder van @CMOwebnl, over de vijf geloofspunten van de islam in relatie tot de huid… https://t.co/QBTD97lIbx - ongeveer 2 dagen geleden