Redactioneel, mei 2009

Identiteit

Niet alleen Nederland, maar ook De Linker Wang houden zich bezig met de eigen identiteit, ofwel met de vraag: waar staan we voor? Niet dat dit al de vorm heeft van Nietzsches ‘Umwertung aller Werte’ (Herwaardering van alle waarden), maar er spreekt op zijn minst de behoefte uit om in de huidige maatschappelijke, economische en politieke dynamiek de kernwaarden hierbij passend en praktisch te vertalen. De stuurgroep van De Linker Wang heeft de laatste maanden veel werk verzet. Er is diepgaand gesproken over het profiel van De Linker Wang. Een voorstel is in het magazine gepubliceerd. Daarna hebben de leden hierover van gedachten gewisseld, in het blad en tijdens de landelijke bijeenkomst in maart over Geweldloze Communicatie. Het verslag in dit nummer is niet het laatste woord dat erover wordt gesproken.
Tegelijkertijd is gewerkt aan de versteviging van de organisatie van het platform. Om het vrijwillige werk voor alle leden doenlijk te houden, is een heldere taakverdeling en een jaarplan opgesteld. Zo wordt de actieve bijdrage aan De Linker Wang – hopelijk – zo aantrekkelijk, dat de stuurgroep snel nieuwe leden kan begroeten, vooral een voorzitter en een penningmeester. U vindt de vacatures in dit nummer.
In meer artikelen komen identiteit en waarden ter sprake. In het interview met Frank Mulder, voorzitter van Time to Turn, en bijvoorbeeld de beschrijving van de geschiedenis van De Linker Wang en zijn voorganger, de Evangelische Volks Partij. En hoe denkt u over de biomedische maakbaarheid van de mens in de (nabije?) toekomst?
Zo zou u dit nummer bijna als zoekplaatje kunnen lezen: zoek de 10 verschillen. Met uw eigen gevoel of overtuiging, of tussen De Linker Wang en andere bewegingen. Die zijn er, zeker. Toch wekt dit nummer bij mij het verlangen om (opnieuw) te zoeken naar overduidelijk gedeelde waarden van bijvoorbeeld kerken en bijbels dan wel religieus geïnspireerden. Die bieden aanknopingspunten om de huidige versnippering van energie te beperken en samen een iets grotere vuist naar de politiek te maken. Bijvoorbeeld vanuit de verschillende kerken naar het CDA, waartoe Femke Halsema oproept in haar gesprek met voorman Van der Kamp van de Raad van Kerken. Bijvoorbeeld door druk te zetten op een politiek die menswaardig leven en rechtvaardige behandeling vergroot, waarden die vooral voor armen, kwetsbaren en verdrukten binnen en buiten Nederland nogal eens onder druk staan. Schrijnende omstandigheden spreken uit de beschouwing over het conflict tussen Israël en de Palestijnen, en de beelden van vluchtelingenkampen op de fotomiddenpagina.
In de Filippijnen maakt de lokale (Rooms-katholieke) kerk een duidelijke keuze voor de verbetering en bescherming van de positie van boeren. En ook in Nederland kiezen mensen partij en gaan aan de slag, zoals de genomineerden voor de Ab Harrewijnprijs. Hoopgevende activiteiten vanuit een duidelijke keuze. Ze staan er voor. Een identiteit.

Herman Radstake
eindredacteur

 • Over de Linker Wang

  De Linker Wang is de religiewerkgroep van GroenLinks en staat voor politiek met compassie. We laten ons inspireren door mensen voor wie geloof of spiritualiteit bijdraagt aan duurzaamheid, vrede en gerechtigheid.
  Religie kan inspireren tot samenwerking maar ook tot tegenspraak en kritiek. Het gesprek hierover voeren we in ons magazine en tijdens debatten en ontmoetingen.

 • Waken in de Lijdenstijd bij Schiphol

  In de tijd voor Pasen waken kerken uit Amsterdam en omgeving bij het Justitieel Complex Schiphol om de gevangenen die daar vastzitten, een hart onder de riem te steken. De wakes beginnen op Aswoensdag 14 februari.

 • Vriendenmiddag ‘Tent of Nations’ op 10 februari  

  De Stichting Vrienden van Tent of Nations Nederland houdt op zaterdagmiddag 10 februari een vriendenmiddag in Driebergen. Aanmelden kan tot 6 februari via tentofnationsnl@gmail.com. De kosten bedragen €10,- per persoon, te betalen bij aankomst (gratis toegang voor deelnemers tot en met 25 jaar).

 • Aanmelden voor nieuwsbrief

 • Volg ons!

 • Tweets

  • Foute uitspraken #Blok zijn helaas geen incident. Daarom een oproep: 'Politici, stop met het inspelen op xenofobie… https://t.co/4HXTuOvoqb - ongeveer 2 uur geleden
  • De spiritualiteit van Bob Dylan. Een open avond op 7 september in Haarlem >> https://t.co/ySeuLUYCQP - ongeveer 3 uur geleden
  • Neem de proef op de som! Ontvang tijdelijk en vrijblijvend magazine De Linker Wang. Kijk voor meer informatie >>… https://t.co/hlQ8UH8kGc - ongeveer 3 dagen geleden
  • @TijsvandenBrink Blok trok z’n uitspraken in “omdat hij of onmiddellijk werd afgeserveerd of onmiddellijk werd gepr… https://t.co/6VRt4m93EM - ongeveer 3 dagen geleden