Bijeenkomst: Diep dement. En dan?

De Linker Wang organiseert op zaterdag 2 november een bijeenkomst met als titel ‘Diep dement. En dan?’ De discussie gaat over het toepassen van euthanasie bij wilsonbekwame mensen. Voor het eerst sinds de invoering van de euthanasiewet in 2001 wordt dit jaar een arts strafrechtelijk vervolgd voor hulp bij euthanasie. Het inhoudelijke programma van de bijeenkomst wordt op een later moment bekendgemaakt, via deze website en in het oktobernummer van ons magazine.

Geplaatst inNieuws | Reacties gesloten

Theo Brand (hoofdredacteur)

Theo Brand (1972) is politicoloog en journalist en werkt als communicatieadviseur bij een waterschap. Sinds 1994 is hij lid van GroenLinks. In 2000 werd hij redacteur van magazine De Linker Wang waarvan hij in 2010 eindredacteur werd en sinds 2015 hoofdredacteur is. Theo was twee perioden bestuurslid van De Linker Wang. Hij is getrouwd, vader van drie jonge kinderen en woont in de duurzame Meanderhof in Zwolle. Daarnaast is hij actief in de Oosterkerk (PKN) en betrokken bij GroenLinks afdeling Zwolle. Hij heeft ook een eigen website.

Geplaatst inRedactie | Reacties gesloten

Bas Joosse (eindredacteur)

Bas Joosse (1989) studeerde journalistiek aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Sinds augustus 2013 maakt hij deel uit van de redactie van De Linker Wang. Vanaf mei 2015 is hij eindredacteur en webmaster van De Linker Wang. Bas werkt  als webredacteur bij DuurzaamBedrijfsleven, na eerst een tijd in de luchtvaart gewerkt te hebben. In zijn vrije tijd haalt hij veel voldoening uit fotograferen,

Geplaatst inRedactie | Reacties gesloten

Kathinka Minzinga

Kathinka Minzinga was jarenlang uitvoerend liedzangeres. Zij is ook jurist en was werkzaam op het gebied van de sociale zekerheid en momenteel  als vrijwilliger juridisch begeleider bij VluchtelingenWerk. Zij coördineert in Nederland het EAPPI programma (Ecumenical Accompaniment Programme Palestine and Israel), een programma van de Wereldraad van Kerken.  Kathinka is lid van de PKN Breda en zit in de redactie van het kerkblad. Ze gelooft in de kracht van samen en wordt daarbij geïnspireerd door de overleveringen uit de joods-christelijke traditie.

Geplaatst inRedactie | Reacties gesloten

Juli 2019

Redactioneel – Theo Brand

Lisa Westerveld over geloof en politiek

Neem de religieuze orthodoxie serieus

Column – Margrietha Reinders

Geweldloosheid is meer dan pacifisme

Commentaar – Hans Feddema

Huis-aan-huis voor GroenLinks

Bram van Ojik en Jan Keulen over Israël en Palestina

Column – Halima Özen

‘Bij de Halte’ wint Ab Harrewijnprijs 2019

Colofon, Onder Ogen

Een Andere Wang – Job de Haan

Recensie – Niemand wil ze hebben

Cartoon – Maarten Wolterink

Fotoverhaal – Infranatuur

De Uitsmijter – Hazem Darwiesh

Geplaatst in | Reacties gesloten

Redactioneel – Theo Brand

In de zomervakantie kom ik vaak in oude monumentale kerken. Dat was ook het geval toen we als gezin in Parijs waren. Naast onder meer het beklimmen van de Eiffeltoren bezochten we de Notre-Dame. Op het plein voor de kathedraal nuttigden we een zelf meegebrachte lunch.

Ik zat op een bankje en voor me stond een zwerver die uit een prullenbak at. We hadden royaal boterhammen gesmeerd zodat ik hem een boterham gaf. Hij nam het snel aan en dook nog dieper de prullenbak in om een leeg frietbakje met klodder satésaus tevoorschijn te halen. De man haalde de boterham er doorheen om het erna smakelijk en tot de laatste kruimel op te eten. We aten rustig door en zagen een lange rij mensen voor de Notre-Dame. Daar moesten we aansluiten om de kerk van binnen te zien. Dat deden we.

Toen afgelopen april de Notre-Dame grotendeels door een brand werd verwoest, moest ik terugdenken aan onze stedentrip. En ik verbaasde me een beetje over de grote publieke emotie rond de verwoeste kathedraal. Natuurlijk is het zonde van zo’n monument. Maar hoe komt het toch dat burgers en bedrijven in korte tijd honderden miljoenen euro’s beschikbaar stelden voor de herbouw? Ook journalist Peter R. de Vries was verbaasd. Hij twitterde: “Als men net zo vrijgevig zou zijn voor de hongerende, vluchtende en onderdrukte mens als voor de Notre-Dame zou de wereld er anders uitzien. Dat is ook mijn bezwaar geweest tegen religie: de kerk – het uiterlijk vertoon – is altijd belangrijker geweest dan de mens zelf…”.

Het hoongelach hierop kwam van rechtse ‘cultuur-christenen’ die De Vries maar ‘sneu’ vonden. Maar toen ik zelf de tweet van De Vries las, dacht ik terug aan de man bij de prullenbak. Hij fascineerde me omdat hij zo volledig zijn eigen gang ging, zonder sociaal wenselijk gedrag. De man staat symbool voor duizenden mensen in Parijs zonder huis, baan en geld. En voor de groeiende groep mensen die door ons economische systeem wordt uitgesloten, maar vaak creatief probeert overeind te blijven.

Volgens religiewetenschapper Karen Armstrong is compassie de kern van alle grote religies. Als mensen daarnaar leven, gaat het beter. Soms zie je er een glimp van. Zoals christenen die vluchtelingen helpen of oog hebben voor de aarde. Of joden die oprecht begaan zijn met verdrukte Palestijnen en daarom kritisch staan tegenover de staat Israël. Of moslims die zich sterk maken tegen antisemitisme. Of talloze varianten hierop met ook rollen voor niet- of anders-godsdienstige mensen.

Religie verdient kritiek. Tegelijk verdient de mystieke kern van religies respect en aandacht. Als we vanuit deze gedachte verwoeste godshuizen herbouwen, worden religieuze monumenten geen symbolen van macht of exclusieve identiteit, maar inspirerende vindplaatsen van het goede.

Theo Brand

hoofdredacteur 

Geplaatst inGeen categorie | Tagged , | Reacties gesloten

** Geannuleerd ** Kunstmatige intelligentie: wie programmeert, regeert?

Deze bijeenkomst is helaas geannuleerd.

De Linker Wang organiseert op donderdag 20 juni een bijeenkomst in Utrecht over kunstmatige intelligentie. Kunstmatige Intelligentie (AI) is hot. Dagelijks krijgen we nieuwe toepassingen voorgeschoteld. Van de virtuele assistent op je mobiele telefoon tot zelfrijdende auto’s en van de zorgrobot tot domotica. Kunstmatige intelligentie varieert ook van een algoritme dat kanker opspoort tot robotredacteuren die nieuwsberichten schrijven.

Het is niet alleen goed nieuws, we krijgen ook nare berichten: algoritmen spelen een rol bij de verspreiding van nep-nieuws, softwaresystemen discrimineren bepaalde groepen mensen en slimme apparaten in ons huis worden gehackt. De inzet van AI brengt een heleboel met zich mee. Het verandert onze manier van leven, het verandert hoe we denken en hoe we beslissingen nemen. En het heeft gevolgen die we niet kunnen overzien. Hoeveel ruimte geven we de techniek en de bedrijven achter kunstmatige intelligentie (AI)? Welke gedachten en waarden zitten er achter slimme systemen en hoeveel invloed kunnen we daarop uitoefenen?

artificial-intelligence-4117057_1920 Over deze vragen gaan we op de bijeenkomst op 20 juni in gesprek met leden en andere belangstellenden.
Roos de Jong verzorgt een inleiding hierover. Zij werkt als filosoof en onderzoeker bij het Rathenau Instituut en is gespecialiseerd in de impact van kunstmatige intelligentie op individuele levens en onze samenleving. Roos voorziet een toekomst waarin we erkennen dat we niet in competitie zijn met AI, maar fundamenteel verweven zijn met intelligente machines in onze dagelijkse praktijk. Ze betoogt dat om de beloften van AI waar te maken het noodzakelijk is om als samenleving de transformerende effecten van technologie op ons leven te beoordelen en na te denken over hoe we onze samenleving willen organiseren.

Maar gebeurt dit voldoende? Krijgt het de aandacht van politiek en ethiek die nodig is? Bij deze vragen wil De Linker Wang graag een avond stil staan. Je bent van harte welkom om
mee te denken en te praten.

Datum en tijdstip: donderdag 20 juni 20:00-21:30 uur
Locatie: Landelijk Bureau GroenLinks, Oudegracht 312, Utrecht.
Aanmelden voor de bijeenkomst is verplicht en kan via administratie@linkerwang.nl

 

Geplaatst inNieuws | Tagged , , | Reacties gesloten

Mei 2019

Lees hier het volledige magazine

Redactioneel – Bas Joosse

Tineke Strik: ‘Wij willen een ander Europa’

Een vergeten conflict in Kameroen

Superwaar: duurzame keuzes in de supermarkt

Column – Margrietha Reinders

Daoud Nassar wil vrede in Palestina

Commentaar – Hans Feddema

Bianca Gallant wil erkenning voor slavernijverleden

Nominaties voor de Ab Harrewijnprijs

Column – Halima Özen

Joost Röselaers over populisme in de kerk

Stefan Paas ziet levensbeschouwelijke spanning tussen links en rechts

Colofon, Onder Ogen

Een Andere Wang – Helene Timmers

Recensie – Veenbrand

Cartoon – Maarten Wolterink

Fotoverhaal – Grootouders voor het Klimaat

De Uitsmijter – Suzanne van den Eynden

Geplaatst in | Reacties gesloten

Redactioneel – Bas Joosse

2019 Is weer zo’n typisch verkiezingsjaar. Binnen tien weken mogen we twee keer naar de stembus voor drie verkiezingen. Waar het in maart draaide om het waterschap en de Provinciale Staten – en volgens sommige partijen ook de Eerste -en Tweede Kamer – is het in mei Europa.

‘Brussel’ heeft veel invloed, er is nauwelijks een onderwerp te bedenken waar de Europese Commissie niet iets van vindt. Het verbod op te rechte bananen of te kromme komkommers? Europa bepaalt. Welke ingrediënten er in ons voedsel zitten, of hoeveel geld de industrie moet betalen voor CO2-uitstoot? Europa bepaalt. Wat er gebeurt als Europese wetten niet meer gelden, zullen de Britten laten zien met de Brexit.

Bij de komende Europese verkiezingen staat Tineke Strik voor GroenLinks op de tweede plaats, direct achter Bas Eickhout. ‘Europa staat op een kruispunt’, stelt ze. Als het aan haar ligt, voert Europa de komende jaren een solidair beleid, met meer aandacht voor het klimaat en de rechtsstaat. Dat is een ander Europa dan nu. Voor maatregelen is in Brussel draagvlak over de hele linie nodig, fractiegrenzen doen er uiteindelijk niet meer toe: in verscheidenheid verenigd, net zoals het Europese motto luidt.

Europa zorgt voor verbondenheid; of we nou willen of niet. Brussel verbindt ons ook met landen in Oost-Europa. Daar profiteren we ook van, door arbeidskrachten te werven en goederen en diensten te leveren. Europa heeft veel invloed en verenigt door wetten en regels; niet zozeer op gevoel, ik ken weinig mensen die zich als Europeaan identificeren.

Maar op sommige terreinen, houdt Europa zich opvallend afzijdig. Een voorbeeld daarvan is het conflict in Kameroen, waar in 2016 demonstraties tegen de overheersing van het Frans als voertaal, werden neergeslagen. Sindsdien vallen er dagelijks doden. De Europese belangen om in te grijpen zijn, volgens ontwikkelingswerker Marianne Lindhout simpelweg te klein.

Terug naar Nederland, waar ook niet altijd verbondenheid is. Ons slavernijverleden, bijvoorbeeld, wordt nog niet door iedereen erkend. Bianca Gallant strijdt sinds een paar jaar voor de erkenning van het verleden. In die erkenning blijkt dat Nederland nog lang niet tot nieuwe inzichten is gekomen. ‘Onwil en onbegrip overheerst’, zegt Gallant.

Op die onwil en dat onbegrip lijkt het rechts-populisme goed te varen; Thierry Baudet speelde in zijn campagnes vooral in op angst en onvrede, ook voor en over Europa. Zijn partij vaart er voorlopig wel bij.  Maar zonder samenwerking en verbondenheid, ook in Europees verband, komen we niet ver. Maar dan moet de Europese Unie wel meer willen zijn dan alleen een vrije markt en een economische samenwerkingsregio. Europa kan veel sterker inzetten op zaken als klimaatbeleid, duurzaamheid, gelijke kansen en mensenrechten. Er valt dus zeker weer wat te kiezen op 23 mei.

Bas Joosse, eindredacteur

Geplaatst inGeen categorie | Tagged | Reacties gesloten

Voorspelbaarheid troef in ‘islamdebat’

Sinds het voorjaar van 1989, na de Rushdie affaire, wordt er in Nederland gedebatteerd over ‘de islam in Nederland’ en over ‘moslims in Nederland’. Het verloop van de Rushdie-affaire vertoonde een patroon dat zich later steeds weer zou herhalen. Dit stelt Ewoud Butter in een artikel op de website Republiek Allochtonië 

In de jaren ’70 en ‘80 nam het aantal moslims in Nederland toe en kreeg de institutionalisering van de islam in Nederland steeds meer vorm. Er kwamen gebedshuizen en moskeeën, islamitische verenigingen, islamitische basisscholen, en de eerste moslimomroep. Toch werd er amper over de islam in Nederland of Nederlandse moslims gesproken. Artikelen over de islam gingen vooral over het buitenland en Mehmet Pamuk, een typetje van Kees van Kooten, was in die jaren waarschijnlijk de bekendste ‘Nederlandse moslim’.

Natuurlijk, de extreemrechtse Centrum Partij en de Centrum Democraten, vroegen enige aandacht voor de islam en de SP publiceerde de brochure Gastarbeid en Kapitaal (1983), maar van een debat over de islam of moslims in Nederland was amper sprake.

Dit debat bleef tot 1988 beperkt tot enkele kleine relletjes, zoals rond de Engelse film De dood van een prinses waarin een overspelige Saoedische prinses werd geëxecuteerd. Premier Van Agt (CDA) en de VVD-ministers Wiegel en Smit-Kroes oefenden druk uit op de NOS om de film niet op het scherm te brengen, nadat Saudi-Arabië had gedreigd met represailles. De film werd toch, zonder gevolgen, op de Nederlandse tv vertoond.

Lees het volledige bericht op Republiek Allochtonië

Geplaatst inNieuws | Tagged | Reacties gesloten

Maart 2019

Redactioneel – Theo Brand

Welmoed Vlieger: ‘Innerlijkheid in de politiek’

Groene lijsttrekkers uit de regio over hun drijfveren

Tweede kans voor gedetineerden

Column – Margrietha Reinders

Herman Kaiser hekelt populisme en zoekt verbinding

Commentaar – Hans Feddema

Hoe de kerk het kapitalisme baarde

Interview Khaled Sa’ad

Column – Halima Özen

Impressie bijeenkomst over de zin van het leven

Ecologische crisis dwingt tot groene theologie

Colofon, Onder Ogen

Een Andere Wang – Martin Damen

Recensie – Duurzame businessmodellen

Cartoon – Maarten Wolterink

Fotoverhaal – Dit is mijn verhaal

De Uitsmijter – Matthijs Brinkhuis

Geplaatst in | Reacties gesloten
 • Over de Linker Wang

  De Linker Wang is de religiewerkgroep van GroenLinks en staat voor politiek met compassie. We laten ons inspireren door mensen voor wie geloof of spiritualiteit bijdraagt aan duurzaamheid, vrede en gerechtigheid.
  Religie kan inspireren tot samenwerking maar ook tot tegenspraak en kritiek. Het gesprek hierover voeren we in ons magazine en tijdens debatten en ontmoetingen.

 • ** Geannuleerd ** Kunstmatige intelligentie: wie programmeert, regeert?

  Kunstmatige intelligentie is hot; dagelijks krijgen we nieuwe toepassingen voorgeschoteld. Hoe gaan we daar als samenleving mee om? Krijgt kunstmatige intelligentie de aandacht van politiek en ethiek die nodig is? Over deze vragen gaat het tijdens een bijeenkomst van De Linker Wang in Utrecht op 20 juni.

 • Voorspelbaarheid troef in ‘islamdebat’

  Sinds het voorjaar van 1989, na de Rushdie affaire, wordt er in Nederland gedebatteerd over ‘de islam in Nederland’ en over ‘moslims in Nederland’. Het verloop van de Rushdie-affaire vertoonde een patroon dat zich later steeds weer zou herhalen. Dit stelt Ewoud Butter in een artikel op de website Republiek Allochtonië  In de jaren ’70…

 • Aanmelden voor nieuwsbrief

 • Volg ons!

 • Tweets

  • Barack Obama: ‘You just have to be a decent person.’ #respect #dignity https://t.co/TzHpseObH7 - ongeveer 2 dagen geleden
  • Politiek, zingeving en religie.... bekijk hier het juli-nummer van magazine De Linker Wang met gratis links naar di… https://t.co/s60GGsiB82 - ongeveer 3 dagen geleden
  • Politiek, zingeving en religie... Neem de proef op de som! Probeer magazine De Linker Wang en klik hier >>… https://t.co/YQ6Qs0mHMt - ongeveer 3 dagen geleden
  • ‘Zo maken we racisme salonfähig.’ Theo Brand in CW Opinie (papier) van deze week en nu ook online bij Nieuw Wij https://t.co/OmGA3IrPnA - ongeveer 2 weken geleden